14/09/2021

La Nit Europea de la Recerca recupera la presencialitat amb el lema “Recerca pel canvi”

Més de cent investigadores i investigadors s’involucren en aquest esdeveniment. L’activitat central es fa el 24 de setembre amb una fira de tallers a la plaça Corsini de Tarragona. Es faran xerrades divulgatives a Reus, la iniciativa Ciència als Mercadets, una ruta científica i tallers i xerrades als instituts. La URV coordina la iniciativa en col·laboració amb els instituts de recerca ICAC, ICIQ, IISPV i IPHES

Imatge de la Nit de la Recerca de 2019, a la plaça Corsini on tornarà, de nou, aquest any.

La ciència tornarà a omplir els carrers, mercats i centres educatius de la demarcació. La quarta edició de la Nit Europea de la Recerca recupera les activitats presencials en una edició encara marcada per les restriccions derivades de la pandèmia. La Universitat Rovira i Virgili coordina aquesta activitat a les comarques de Tarragona junt amb l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC); l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ); L’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). Un centenar d’investigadores i investigadors d’aquestes institucions participaran en aquest gran esdeveniment públic de divulgació científica, que té lloc cada any en 300 ciutats de 30 països d’Europa alhora i que, per quart any consecutiu, s’organitza a les comarques de Tarragona.

Imatge d’un dels tallers de 2019.

Els objectius d’aquesta activitat, impulsada per la Comissió Europea des del 2005, són promoure el reconeixement públic de la comunitat investigadora, donar a conèixer la importància de la seva feina per la societat, evidenciar que la recerca, en totes les seves disciplines, és fascinant, i explicar i mostrar la recerca i les investigadores i investigadors que hi ha al darrere.

Tallers científics a la Plaça Corsini

Amb el lema “Recerca pel canvi”, les activitats previstes per aquesta edició arriben a tot tipus de públic. La proposta central és la fira de tallers científics que es farà a la plaça Corsini de Tarragona. Prop d’una trentena de propostes experimentals per a públic familiar de diverses edats ocuparan aquest espai durant tota la tarda i fins al vespre de divendres 24 de setembre. Aquesta activitat té com a destinatari públic divers i implica el contacte entre la comunitat investigadora i la ciutadania a través de tallers que combinen l’educació científica des de pràcticament totes les disciplines i la participació directa. Per assistir-hi no caldrà inscripció prèvia, però l’aforament serà limitat i es controlarà l’accés per evitar aglomeracions.

L’Ajuntament de Tarragona, a través de la Conselleria d’Educació i l’Institut Municipal d’Educació de Tarragona (IMET), en el marc del Pla de Ciutat Educadora, junt amb el Mercat Central, en són els col·laboradors principals. La Diputació de Tarragona patrocina l’esdeveniment, amb la col·laboració de l’empresa Borges.

Ciència als Mercadets

En el marc de la Nit Europea de la Recerca també s’han organitzat activitats prèvies. Per commemorar la celebració de l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures, del 13 al 26 de setembre als mercats i mercadets de la ciutat de Tarragona es fa divulgació sobre els polifenols i els seus beneficis per a la salut a través de diferents il·lustracions que es podran trobar a les parades de fruita i verdura. La iniciativa compta amb el suport del Grup de Recerca en Nutrigenòmica de la URV, que té una línia d’investigació que estudia els beneficis de consumir fruites i verdures de proximitat i temporada.

Xerrades a Reus i als instituts de secundària

Com en edicions anteriors, també s’ha programat una sessió de micro xerrades divulgatives, que es farà a la plaça de la Patacada de Reus el divendres 17 de setembre a les 19h. Les persones podran assistir presencialment a aquesta activitat, que coordina l’IISPV, i que comptarà amb vuit xerrades científiques de diferents disciplines. L’activitat, que compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Reus, a través de la regidoria de Salut i Ciutadania, i la col·laboració de Borges es farà a l’aire lliure sense inscripció prèvia, fins omplir l’aforament.

Una imatge de les xerrades científiques a Reus que l’any 2020 es van fer en línia. Enguany recuperen la presencialitat a la Plaça de la Patacada.

La ciència també arribarà als estudiants de secundària i batxillerat. Del 20 al 24 de setembre, investigadores i investigadors de la URV i dels quatre instituts de recerca impartiran xerrades i tallers als instituts que ho sol·licitin.

Ruta Martí i Franques, amb inscripció

I per tancar les activitats programades dins de la Nit Europea de la Recerca, dissabte 25 de setembre a les 11 h es farà a Tarragona una ruta científica sobre Antoni de Martí i Franquès. És una recreació teatralitzada didàctica de la vida i descobriments d’aquest científic català que va destacar en les especialitats de química, física, meteorologia i botànica. Les persones que hi participin visitaran carrers i palaus del centre històric de Tarragona que tenen relació amb la seva vida i la seva recerca, des del Camp de Mart fins al Pla de la Seu. Per assistir a aquesta activitat es requereix reserva prèvia a tarragona@nitdelarecerca.cat.

A la pàgina web de l’esdeveniment s’hi poden veure els tallers virtuals de l’any passat.

Un projecte conjunt a Catalunya

La Nit de la Recerca és un projecte conjunt a nivell de tot Catalunya. Al projecte Catalan European European Researchers’ Night hi participen, a banda de la URV, la UdG, que coordina el projecte català, la UB, la UAB, la UdL, l’ISGlobal i aquest any s’ha incorporat la UVic. La proposta de la Nit de la Recerca a Catalunya va rebre fa quatre anys el segell de Nit Associada, que atorga la Unió Europea.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*