21/10/2022

La URV Solidària i Publicacions URV publiquen un llibre que preserva la llengua i cultura d’un poble indígena de Veneçuela

L’obra recopila les cançons i balls del poble pemón kamarakoto i l’ha promogut una exestudiant de la Facultat de Turisme i Geografia

Uyeremu Dapon. El meu cançoner està disponible al catàleg de Publicacions URV.

Que ningú no se senti ofès per la seva manera de sentir, pensar i recordar la pròpia vida. Aquest és el mateix dret que té cada persona d’explicar allò que ha viscut al llarg de tants anys. Amb aquestes paraules comença el pròleg del llibre Uyeremu Dapon. El meu cançoner, una recopilació de cançons i balls pertanyents a l’ètnia pemón kamarakoto, de la Vall de Karamata (Veneçuela), en la seva llengua nativa, en català i en castellà.  El cançoner sorgeix d’un projecte impulsat per Marianela Camacho, exestudiant de la Facultat de Turisme i Geografia procedent de Veneçuela; Marta Nel-lo, Alba Font, investigadores del Departament de Geografia, i Elizabeth García, que se centra en la interpretació del patrimoni natural i cultural del poble pemón.  

La publicació del cançoner permet promoure l’escriptura d’una llengua indígena minoritària de transmissió oral: el caribe pemón kamarakoto. En les seves pàgines s’aconsegueix generar acords sobre la seva gramàtica, però també garantir la conservació i transmissió del coneixement ancestral transmès de pares a fills. És el primer llibre que es produeix amb la participació indígena en la presa de decisions referents al disseny, la il·lustració i l’organització del contingut. 

La primera maqueta del llibre va ser elaborada l’any 2003, a la comunitat de Wadetey, a partir de la recopilació de les cançons i danses populars per part dels mestres indígenes, que treballen des de fa anys en la documentació dels cants tradicionals i el seu ensenyament a les escoles. Marianela Camacho va presentar aquest dimarts el projecte i el llibre junt amb Paul Graham Stanley, de la Fundación Etnika, als estudiants de la Facultat de Turisme i Geografia, dentre del que és titulada i col·labora.

Estudiants de la Facultat de Turisme i Geografia durant la presentació del cançoner.

La URV Solidària ha finançat el projecte i Publicacions URV ha editat l’obra, que es pot trobar al catàleg del segell editorial de la Universitat, i que es lliurarà en paper a les dotze escoles de la Vall de Karamata. 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*