04/02/2021

L’Ajuntament de Valls i la URV inicien els estudis de transformació urbana de l’entrada de la ciutat per la porta de Sant Francesc

Un equip investigador del Centre de Recerca Urbana del Camp (CRUC) de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura analitzarà l'entorn de la plaça de Sant Francesc per plantejar propostes de futur per revitalitzar la zona

L’Ajuntament de Valls ha encarregat al Centre de Recerca Urbana del Camp (CRUC) de la Universitat Rovira i Virgili els estudis urbanístics per definir la futura imatge de la Porta de Sant Francesc, una de les principals entrades a la ciutat. D’aquesta manera, un equip d’arquitectes i urbanistes del CRUC, centre de recerca adscrit a l’Escola d’Arquitectura de Reus de la URV, analitzarà aquest àmbit i projectarà les solucions per renovar i revitalitzar tot l’entorn de la plaça de Sant Francesc i consolidar el seu paper estratègic i de referència per a la ciutat.

Aquesta zona presenta una alta complexitat urbana ja que, a més de connectar amb el Centre Històric, acumula equipaments bàsics com el Pius Hospital de Valls, elements de gran valor patrimonial com són l’església de Sant Francesc o la traça de l’antiga muralla medieval i és, a la vegada, un gran balcó a tot l’entorn verd i natural del torrent del Catllar. A més, tot l’àmbit presenta una elevada densitat de circulació de vehicles tan pel fet que és una de les portes principals d’accés a Valls a través de la carretera de Barcelona com per la suma del propi trànsit intern de la ciutat i la ubicació de diferents aparcaments a la zona.

L’equip del Centre de Recerca Urbana del Camp de la URV comptarà amb Jordi Sardà i Josep Maria Solé com investigadors principals i coordinadors del treball. Tos dos són professors de projectes i urbanisme de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura i amb experiència en el desenvolupament de projectes urbans. També s’incorporaran a l’equip de treball experts d’altres àmbits de la universitat així com altres arquitectes i investigadors com els de l’estudi d’arquitectura Eixam, de Valls, format per Maria Cartanyà, Pere Balcells i Maria Redondo. Aquest projecte es gestiona des del Centre de Transferència de Tecnologia i Innovació de la Fundació URV

Aquest equip s’encarregarà de l’anàlisi de tot l’entorn, en una mirada integral sobre l’àmbit a partir, entre d’altres, de la seva història, les seves característiques morfològiques i socioeconòmiques i els principals usos actuals, amb l’objectiu de definir una solució de transformació urbana i arquitectònica per a la Porta de Sant Francesc. Així, el treball que hauria de completar-se en els propers 6 mesos, inclourà línies estratègiques i accions concretes per establir una imatge urbana renovada, fomentar l’accessiblitat al Centre Històric i revitalitzar l’àmbit de Sant Francesc com espai de referència de la ciutat.

La zona de Sant Francesc té un gran potencial articulador i de cohesió urbana per a la ciutat, però en l’actualitat, per la seva situació i topografia complexa presenta espais infrautilitzats i obsolets. Per això, el treball per revitalitzar la Porta de Sant Francesc inclourà aspectes tan diversos com el foment de la mobilitat activa, l’accessibilitat al Centre Històric, la sostenibilitat mediambiental i la protecció del paisatge, en especial del torrent del Catllar.

L’estudi també se centrarà en els elements de valor històric i patrimonial. En concret, en aquesta mateixa zona hi ha l’antic Convent de Sant Francesc i l’església del mateix nom, on l’Ajuntament iniciarà de manera imminent aquest mes de febrer les obres de reparació de la coberta i les voltes del temple amb una inversió de 360.000 euros. Aquest serà el primer pas per convertir l’antiga església en un futur equipament públic. A més, al mateix àmbit també hi ha la muralla medieval, amagada a l’interior de l’illa d’edificis que l’Ajuntament ha anat adquirint en els últims anys. En aquest cas, l’objectiu d’aquest  actuació inclou l’enderroc dels immobles per deixar al descobert i recuperar l’antiga muralla del segle XIV, en un projecte que permetria obrir, a la vegada, un nou accés al Centre Històric.

El Centre de Recerca Urbana del Camp

El CRUC és un grup d’investigació adscrit a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (URV) fundat el 2016 i que acull un nodrit grup de professors i investigadors interessats en l’arquitectura com a instrument de transformació del territori. Aquest centre de Centre de Recerca de la URV ha participat activament en activitats docents, projectes i iniciatives de transferència de coneixement. Així, amb la voluntat d’interpretar el Camp de Tarragona com a laboratori territorial de l’urbanisme contemporani, el CRUC ha impulsat cursos, estudis i treballs de recerca explorant les dinàmiques urbanes i els efectes que aquestes tenen sobre el territori i el paisatge de les nostres comarques.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*