31/07/2020
L’empresa CreatSens Health desenvoluparà una plataforma mèdica per diagnosticar problemes en pacients renals crònics
Juntament amb el centre tecnològic Eurecat i la Universitat Rovira i Virgili, a través de la Fundació URV, el projecte ERKSens -impulsat per aquesta empresa derivada de la URV-, ha rebut 1,3 milions d’euros del programa RETOS per portar al mercat un dispositiu per al diagnòstic i monitorització d’hemoglobina i potassi
Juntament amb el centre tecnològic Eurecat i la Universitat Rovira i Virgili, a través de la Fundació URV, el projecte ERKSens -impulsat per aquesta empresa derivada de la URV-, ha rebut 1,3 milions d’euros del programa RETOS per portar al mercat un dispositiu per al diagnòstic i monitorització d’hemoglobina i potassi
Juntament amb el centre tecnològic Eurecat i la Universitat Rovira i Virgili, a través de la Fundació URV, el projecte ERKSens, impulsat per l’empresa derivada de la URV CreatSens Health, ha rebut 1,3 milions d’euros del programa RETOS per portar un dispositiu per al diagnòstic i la motorització d’hemoglobina i potassi al mercat en quatre anys.
El finançament rebut -una part subvenció i una part de préstecs tous- permetrà treure a mercat un doble sensor que permetrà determinar el potassi i l’hemoglobina en pacients amb malaltia crònica. El projecte ERKSens ha de permetre realitzar mesures d’aquests biomarcadors clau des de casa, amb la finalitat de poder donar una resposta immediata a problemes greus que puguin sorgir al domicili del pacient malalt crònic. Els dos marcadors son capaços de prevenir problemes com arrítmies, anèmies, deficiències severes o, fins i tot, malalties cardiopulmonars. L’avantatge principal és el de poder donar una resposta més ràpida, eficient i personalitzada en episodis aguts d’un pacient crònic.
Aquest sensor mesurarà l’hemoglobina i el potassi en un mateix dispositiu que serà d’us tant personal, és a dir, els pacients podran prendre les mesures a casa, o bé mèdic, des de les mateixes consultes de l’atenció primària. En ús mèdic, a banda de poder-se utilitzar en pacients renals, també es preveu la seva utilitzat pels pacients amb cardiopaties. Aquest tipus de sensors es poden trobar a hores d’ara als laboratoris o en dispositius dels hospital que s’utilitzen en urgències, però sempre utilitzats per especialistes. La proposta de valor que fa CreatSens Health, a través de la seva marca comercial de productes per a la malaltia renal Renalyse, és que el pacient el pot fer servir des del seu domicili, no es requereix ser un expert, és un dispositiu més econòmic i els resultats són immediats. En quatre anys el dispositiu estarà preparat per arribar al mercat a través de les actuals col·laboracions que manté l’empresa amb entitats com l’Hospital Clínic de Barcelona o el mateix centre tecnològic Eurecat. Per part de la URV hi participarà també el grup de recerca en Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors.
La tecnologia desenvolupada permetria la generació descentralitzada i en temps real d’informació clínica rellevant, que ajudaria a l’especialista mèdic en la seva presa de decisions i podria contribuir a optimitzar els recursos del sistema sanitari. El projecte rep el finançament del Ministeri de Ciència i Innovació a través de la convocatòria Retos Colaboración.
Més de 90 milions de malalts crònics a la UE
Més de 90 milions de persones de la Unió Europea i més de 37 milions dels Estats Units tenen malaltia renal crònica, una malaltia amb una incidència molt alta en la població que altera la funció dels ronyons i que pot tenir implicacions molt serioses per a la salut. La detecció i control preventiu d’aquesta malaltia silenciosa és crucial, ja que cada any milions dels afectats moren de forma prematura.
L’empresa CreatSens, liderada per Adrià Maceira, està enfocada a controlar el progrés de la malaltia renal crònica a través d’eines tecnològiques d’última generació que permetin mesurar paràmetres rellevants per als pacients, d’una forma molt més senzilla i adaptada a l’ús domèstic. Estan treballant en diferents dispositius mèdics com ara un que permetrà mesurar els biomarcadors clau en el desenvolupament d’aquesta malaltia, a través d’una gota de sang.
El centre tecnològic Eurecat, amb una àmplia experiència en el desenvolupament industrial de tecnologia, donarà suport al projecte a través de l’automatització, l’optimització i la implementació de processos industrials.
Sobre Eurecat
Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 50 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.600 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 88 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa.