06/07/2020
Les estudiants d’infermeria creen recursos per a pacients de la COVID-19 i familiars
És el resultat del repte creatiu que els va plantejar la Facultat en no poder fer les pràctiques clíniques
És el resultat del repte creatiu que els va plantejar la Facultat en no poder fer les pràctiques clíniques
Una de les conseqüències de la suspensió d’activitats presencials a causa de la pandèmia ha estat la impossibilitat de fer les pràctiques clíniques als ensenyaments de l’àmbit de la salut. No obstant això, calia que els estudiants adquirissin els coneixements i que fossin avaluats. Per això el professorat de la Facultat d’Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va plantejar als estudiants, en aquest cas de segon curs, un repte que havien de resoldre de manera creativa: investigar sobre la COVID-19 i crear una intervenció enfocada al benestar i confort dels pacients que no estan a la UCI.
Les solucions de les estudiants han estat diverses. Per exemple, un dels nou grups participants va idear i publicar el web Junt@s por la (Co)vida, amb recursos orientats a la cura de les persones malaltes o en procés de recuperació de la COVID-19, i a les seves famílies. Així, s’hi pot trobar el resultat del treball de documentació, amb informació sobre el problema de salut, instruccions per a la cura de les necessitats bàsiques, com ara l’alimentació, l’activitat, el son o la higiene. Però hi ha també recursos per entretenir els nens, consells per al manteniment de la salut mental amb recolzament emocional i social, i altres recursos tecnològics. A més a més, incorpora un apartat per a professionals en què es proporciona a les infermeres estratègies per tenir cura d’elles mateixes.
“A través del que hem anat aprenent sobre les situacions que han viscut tant els pacients com els professionals sanitaris, hem creat projectes propis, com el kit de supervivència emocional, el projecte “quan et vegi” i l’enquesta de cures omeses, que esperem que siguin d’utilitat, argumenta Mercedes Nieto, una de les estudiants impulsores del web. La professora de l’assignatura, Sagrario Acebedo, les ha animat a mantenir activa la pàgina per la qualitat del projecte encara que el treball hagi finalitzat. En aquest sentit Mercedes Nieto explica que han acceptat la recomanació i han comprat el domini proyectoenfermera.com “per seguir actualitzant el web així com desenvolupar més alguns projectes i nous apartats”.
El web Soporte afectados COVID-19 també aporta recursos, aquests de diferents fonts contrastades, i l’han elaborat estudiants d’Infermeria de la seu Baix Penedès. Així mateix, altres estudiants de la Facultat han proposat una “farmaciola emocional” per assegurar el suport als pacients adaptant el mètode als trets de la personalitat; una revista amb informació sobre el coronavirus, una guia o una línia d’atenció telefònica d’infermeria, entre d’altres.