10/01/2020

L’estudiant Irene Mataró, premiada pel seu treball sobre l’eliminació de les obres hidràuliques ineficaces

Ha guanyat el premi de la Càtedra de l'Aigua i la Sostenibilitat de la Universitat de Múrcia al millor Treball de Fi de Màster

Irene Mataró, guanyadora de la IV edició del Premi de la Càtedra de l’Aigua i la Sostenibilitat de la Universitat de Múrcia, pel treball de fi de màster “L'eliminació d'obres hidràuliques ineficaces”.

Les obres hidràuliques en desús que hi ha a l’Estat espanyol i que no s’han eliminat tenen un impacte per al medi ambient, especialment perquè no afavoreixen la restauració dels rius que han quedat afectats. No hi ha un recompte centralitzat del nombre d’obres ineficaces ni tampoc una normativa que afavoreixi el seu desmantellament i recuperació dels espais naturals en els casos que sigui més costós ambientalment deixar-les dempeus.

El pantà projectat a Jánovas, al Pirineu aragonès, als anys 50 del segle XX, del qual es va construir un talús que desviava el riu, és un exemple de la falta de planificació i també dels resultats de l’activisme, que va aconseguir que l’administració el desmantellés. Jánovas és precisament el poble de l’avi d’Irene Mataró, advocada i Màster en Dret Ambiental per la URV, i el cas que va inspirar el seu Treball de Fi de Màster. Per fer-lo es va proposar analitzar les obres hidràuliques ineficaces que hi ha a l’Estat que ja no tenen utilitat i com la seva eliminació afavoriria la restauració fluvial. L’estudi li ha valgut el Premi de la Càtedra de l’Aigua i la Sostenibilitat de la Universitat de Múrcia als millors treballs finals de màster en la seva quarta edició, valorat en 600 euros.

El treball ofereix una visió de la situació i una proposta de regulació. Així, en la primera part estudia l’impacte ambiental de les obres ineficaces; en la segona, analitza el fenomen de la restauració fluvial i la seva repercussió a Espanya a partir dels pocs casos en què ja s’han eliminat les construccions. En tercer lloc, ha estudiat la normativa relacionada amb les obres hidràuliques, que “és antiga i basada en el criteri de dominar l’aigua sense tenir en compte les conseqüències ambientals”, apunta Mataró.

I per últim, a través de l’estudi de normatives sobre el dret urbanístic, a partir de les qual s’eliminen construccions per motius de seguretat, i de la regulació de la restauració minera, Irene Mataró fa una analogia i formula propostes normatives de millora aplicables a les obres hidràuliques.

El treball “L’eliminació d’obres hidràuliques ineficaces” ha estat dirigit per la professora de Dret Administratiu, Anna Pallarès.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*