12/09/2018

Un llibre analitza els principis que van guiar Pompeu Fabra per fer la normativa del català

El filòleg Joan Martí i Castell ressalta que la normativa unitària té en compte la variació dialectal i això va fer-la aplicable

Coberta del llibre "Els principis fonamentals en la tasca normativitzadora de Pompeu Fabra", de Joan Martí i Castell.

Els principis fonamentals en la tasca normativitzadora de Pompeu Fabra és el títol del llibre del filòleg Joan Martí i Castell que ha publicat Publicacions URV. Martí i Castell ofereix una anàlisi de l’obra de codificació de Fabra tenint en compte els principis en què es va basar a l’hora d’elaborar-la. Una de les qüestions que ha fet que els catalanoparlants en fessin ús ha estat el fet que s’han reconegut en la normativa, ja que, si bé l’ortografia la fa unitària, té en compte la variació dialectal.

Un altre dels aspectes sobre els quals Martí i Castell posa èmfasi és la relació que establia Pompeu Fabra entre els conceptes de llengua i de nació, perquè “un país es distingeix molt singularment per la llengua i viceversa, una llengua té sentit si s’identifica amb un país o una nació”, detalla Martí i Castell. També destaca que va tenir en compte l’anàlisi del fenomen del bilingüisme, ja que el català està en contacte amb el castellà, el francès i l’italià en les diverses zones de parla catalana.

L’autor del llibre explica que “en el món de la romanística tots els especialistes van reconèixer que Pompeu Fabra va fer un treball excel·lent, impecable” i en destaca el seu lideratge perquè “quan ell s’hi posa, a l’inici del segle XX, el català estava en situació de caos total. Això exigeix reordenació i també que la gent segueixi la normativa”. Fabra va aconseguir-ho.

L’obra Els principis fonamentals en la tasca normativitzadora de Pompeu Fabra està prologada pel catedràtic de lingüística general de la Universitat Autònoma de Barcelona Joan Albert Argenter. La publicació s’emmarca en la celebració de l’any Pompeu Fabra, ja que aquest 2018 es compleixen 150 anys del naixement del lingüista i 100 anys de la Gramàtica Catalana.

El llibre es pot adquirir al lloc web de Publicacions URV.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*