22/09/2020
L’oli d’oliva verge enriquit amb els seus propis antioxidants prevé l’acumulació de colesterol
Un estudi de set centres d’investigació i universitats, entre les quals la URV a través del grup d’investigació de Lípids i Arterioesclerosi, ha demostrat que promou la capacitat de les lipoproteïnes d’alta densitat per extreure'l de les cèl·lules i eliminar l’organisme. Aquest oli d’oliva enriquit es pot considerar com un aliment funcional cardiosaludable
Un estudi de set centres d’investigació i universitats, entre les quals la URV a través del grup d’investigació de Lípids i Arterioesclerosi, ha demostrat que promou la capacitat de les lipoproteïnes d’alta densitat per extreure'l de les cèl·lules i eliminar l’organisme. Aquest oli d’oliva enriquit es pot considerar com un aliment funcional cardiosaludable
Una nova investigació ha demostrat que l’oli d’oliva verge enriquit amb els seus propis compostos fenòlics augmenta la capacitat de les partícules HDL (lipoproteïnes d’alta densitat) de transportar el colesterol dipositat a la paret arterial per a la seva eliminació de l’organisme, a través del fetge i l’intestí. El treball, publicat a la revista Biomedicines, ha estat coordinat per investigadors del CIBER de les àrees de diabetis i malalties metabòliques associades (CIBERDEM) i de Fisiopatologia de l’Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN), l’Institut d’Investigació i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i amb la participació d’un equip investigador de la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), la Universitat de Lleida i l’Institut de Ciències de la Vinya i del Vi-ICVV.
La investigació, realitzada en un model experimental de ratolí, ha permès avaluar que tant l’oli d’oliva verge enriquit amb els seus propis compostos fenòlics com els seus propis compostos fenòlics per sí mateixos, eren capaços no només de millorar la capacitat de les HDL per extreure colesterol de les cèl·lules macrofàgiques, si no també eliminar-lo de l’organisme. Aquest mecanisme és un reflex d’una de les funcions cardioprotectores de les partícules HDL.
“Els resultats del nostre estudi indiquen que l’oli d’oliva no enriquit, utilitzat com a control i com a base de preparació de l’oli enriquit, també va ser capaç de promoure aquesta funció cardioprotectora de les HDL. Tot i així, els resultats derivats de l’oli d’oliva funcional enriquit amb els seus propis compostos fenòlics, millorava notablement aquesta capacitat protectora ”, explica Joan Carles Escolà, investigador del CIBERDEM a l’Hospital Sant Pau de Barcelona i un dels principals responsables de l’estudi.
Un dels mètodes utilitzats per avaluar la capacitat d’extreure colesterol de les cèl·lules, el denominat eflux de colesterol en macròfags in vitro, “es va realitzar mitjançant un nou model fluorescent, i en conseqüència, es va aportar un mètode en l’estudi de les funcions de les HDL ”, apunta la investigadora de la URV Rosa Solà que va coordinar aquesta part del treball.
Els resultats d’aquesta investigació, junt amb els estudis previs dels grups implicats en aquest treball, permeten concloure que aquest oli d’oliva enriquit amb els seus propis compostos fenòlics es pot considerar com un aliment funcional cardiosaludable.
Una quantitat major de components fenòlics antioxidants i antiinflamatoris de l’oli
Els compostos fenòlics son substàncies naturals que es troben a les plantes, les fruites, les verdures, el cafè o la xocolata, entre altres aliments, i tenen propietats antioxidants i antiinflamatòries. “L’oli funcional utilitzat en aquesta investigació es va enriquir amb compostos fenòlics propis de l’oli d’oliva verge, fet pel qual el contingut d’aquests compostos és superior al que està present de forma habitual als olis d’oliva verge, gràcies a un procés tecnològic nou” destaca Montserrat Fitó, investigadora del CIBEROBN a l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).
Per aquest procediment de preparació, primer s’extrauen els compostos fenòlics, bàsicament els derivats d e l’hidroxitirosol de la pasta d’oliva de la varietat arbequina i posteriorment s’incorporen a l’oli en una concentració determinada. Fitó afegeix que d’aquesta manera “l’enriquiment permet el consum d’una major quantitat de components fenòlics antioxidants de l’oli sense incrementar el consum de grassa”.
Referència: Cedó, L.; Fernández-Castillejo, S.; Rubió, L.; Metso, J.; Santos, D.; Muñoz-Aguayo, D.; Rivas-Urbina, A.; Tondo, M.; Méndez-Lara, K.A.; Farràs, M.; Jauhiainen, M.; Motilva, M.-J.; Fitó, M.; Blanco-Vaca, F.; Solà, R.; Escolà-Gil, J.C. Phenol-Enriched Virgin Olive Oil Promotes Macrophage-Specific Reverse Cholesterol Transport In Vivo. Biomedicines 2020, 8(8), 266; https://www.mdpi.com/2227-9059/8/8/266