21/10/2015

M. Antònia Martorell, autora d’un llibre sobre els cuidadors de persones amb Alzheimer

Aquesta professora d'Infermeria de la URV ha publicat al setembre "Recuerdos del corazón. Vivencias, prácticas y representaciones sociales de familiares cuidadores de personas con alzhéimer". És fruit d'una investigació etnogràfica que explora les representacions socials associades a aquesta malaltia

L'autora del llibre, la Dra. Antònia Martorell.

També ha estudiat les pràctiques que els familiars, cuidadors principals, posen en marxa per a l’atenció de la persona malalta, analitzant com s’estructuren i articulen. La forma en què els familiars identifiquen, denominen i interpreten el patiment, i la manera que estableixen i desenvolupen estratègies de cures s’examinen en relació a la trajectòria recorreguda pel cuidador en l’exercici del seu rol.

En aquest context, l’experiència de cuidar és considerada sobretot com una cosa que es viu i se sent. A partir del que diuen, senten i fan els cuidadors, “Recuerdos del corazón” descriu i analitza les experiències de quinze familiars, majoritàriament dones, que tenen cura diàriament de malalts d’Alzheimer. L’anàlisi de les seves vivències posa de manifest com les cuidadores construeixen una determinada imatge sobre la malaltia basada en un discurs biomèdic dominant i revela de quina manera interioritzen missatges, metàfores i imatges que tenen a veure amb l’estigma, la pèrdua de la identitat o la mort social de la persona malalta. Les seves vivències també evidencien la rellevància que adquireixen les relacions que s’estableixen en el món quotidià, entre aquestes cuidadores i els seus familiars.

portllibrerecorazon

El llibre l’ha publicat Editorial Grupo 5 (Madrid, 2015). La Dra. M. Antònia Martorell va començar l’activitat docent a l’any 1989 i des del 2010 és professora titular d’universitat. Al grau d’Infermeria imparteix assignatures relacionades amb el camp de la Infermeria de la persona gran, l’antropologia i la investigació qualitativa, i també és docent al màster d’Investigació en Ciències de la Infermeria. Té diferents publicacions nacionals i internacionals relacionades amb el tema específic del llibre, i ha iniciat un projecte de recerca sobre la demència i la experiència subjectiva des de la perspectiva de la persona malalta. Ha estat directora del Departament d’Infermeria de 2004 a 2008, i actualment n’és la secretària.

Més informació:

“Recuerdos del corazón, Vivencias, prácticas y representaciones sociales de familiares cuidadores de personas con alzhéimer”

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*