14/12/2023

María Jiménez rep el premi a la trajectòria professional del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona

Especialista en ètica i bioètica, ha ampliat la recerca sobre els malalts crítics en situacions d'urgències i emergències

María Jiménez, al centre de la imatge, amb el guardó del Col·legi d'Infermeres i Infermers de Tarragona.

María Jiménez, professora del Departament d’Infermeria, ha rebut el premi a la trajectòria professional del Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona aquest 13 de desembre. El guardó reconeix el o la professional que ha contribuit al creixement de la professió i la disciplina infermera, la seva revalorització i projecció social.

Jiménez és infermera especialitzada en recerca en l’àmbit clínic del malalt crític en situacions d’urgències i emergències, ètica i bioètica; doctora en Antropologia Social i Cultural per la URV; màster en Bioètica i Dret per la UB, i diplomada en Criminologia per la Universitat d’Alacant. Ha treballat com a infermera assistencial a l’Hospital Universitari Joan XXIII i al Sistema de Emergències Mèdiques de Catalunya i, com a investigadora, les seves línies de recerca principals es desenvolupen en els àmbits de l’ètica aplicada, l’oncologia, els malalts crítics i la innovació docent.

Pertany a diversos grups d’investigació, com el Grup PREHSOPEN sobre atenció prehospitalaria urgent, pertanyent a la Universitat de Boras (Suècia), que és un grup interdisciplinari que tracta aspectes d’educació, de salut, ètica, atenció al malalt crític des de la perspectiva de la infermeria extrahospitalaria. Igualment, és membre del Grup Consolidat de recerca: Infermeria Avançada (CARING) de la URV format per investigadores i investigadors de la pràctica clínica i professorat, que té com a objectiu investigar sobre cuidatges des de moltes vessants.

Ha col·laborat activament en el desenvolupament de l’ètica i de les directrius per a l’exercici de les actuacions infermeres en l’atenció a les urgències i emergències de l’àmbit prehospitalari per encàrrecs rebuts dels col·legis d’Infermeres i Infermers de Tarragona i Barcelona i del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, especialment en l’elaboració del Codi d’Ètica de les Infermeres i Infermers de Catalunya. És presidenta del comitè deontològic del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Tarragona i vicepresidenta del Comitè deontològic de les infermeres espanyoles.

Ha ocupat diversos càrrecs de gestió, entre els quals, degana de la Facultat d’Infermeria de 2019 a 2022, quan va ser nomenada secretària general de la Universitat, càrrec que ocupa actualment. És membre de l’Acadèmia Europea de Ciències d’Infermeria, de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques Bàsiques de Salut de Catalunya i Balears, de l’Observatori de Bioètica i Dret i de la Societat Espanyola d’Urgències i Emergències.

És també membre del comitè d’ètica assistencial de l’Hospital Joan XXIII i del Comitè d’Ètica d’Investigació amb Medicaments de l’Institut Pere Virgili. Ha col·laborat en l’elaboració del Codi de Bones pràctiques en Recerca de la Universitat Rovira i Virgili i es membre del Comitè de Ètica per la integritat de la Recerca de la mateixa universitat.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*