04/04/2024

El primer màster sobre semiconductors i disseny microelectrònic formarà 30 professionals per enfortir el sector

La nova titulació interuniversitària coordinada per la UPC compta amb la participació de la URV, la UB i la UAB

Intervenció del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, a la presentació del Màster de Semiconductors i Disseny Microelectrònic.
Intervenció del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, a la presentació del Màster de Semiconductors i Disseny Microelectrònic. FOTO: Andreu Puig, Departament de Recerca i Universitats.

El Màster de Semiconductors i Disseny Microelectrònic, el primer d’aquesta temàtica a Catalunya, es posarà en marxa el proper curs 2024-2025, amb una oferta de 30 places, tindrà 60 crèdits ECTS i s’impartirà en anglès. L’objectiu és donar resposta a la necessitat urgent de formar professionals en el camp dels semiconductors, arran de la recent crisi de xips. Aquesta nova titulació coordinada per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) serà interuniversitària i també compta amb la participació de la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i amb la col·laboració estratègica de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC).

El programa ofereix dues especialitats:

  • Enginyeria de Semiconductors, que capacitarà els alumnes per a l’ús de les tecnologies de xips microelectrònics en diferents vessants, com la fabricació en sala blanca, l’encapsulat, la caracterització i anàlisi de fiabilitat, així com la comprensió física dels fenòmens esdevinguts als dispositius semiconductors actuals i emergents.
  • Disseny Microelectrònic, que té com a objectiu formar en disseny de circuits i sistemes microelectrònics integrats, digitals i analògics en tecnologies avançades.

El màster també oferirà oportunitats de pràctiques professionals a empreses tecnològiques, de cara a completar la formació i impulsar la inserció laboral dels estudiants, i alhora satisfer les demandes de la indústria de la microelectrònica.

El màster s’ha presentat aquest matí amb la participació del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, i el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, així com els rectors de les quatre universitats involucrades en el nou ensenyament.

Daniel Crespo, rector de la UPC; Joan Guàrdia, rector de la UB; Javier Lafuente, rector de la UAB, i Josep Pallarès, rector de la URV. FOTO: Andreu Puig, Departament de Recerca i Universitats.
Daniel Crespo, rector de la UPC; Joan Guàrdia, rector de la UB; Javier Lafuente, rector de la UAB, i Josep Pallarès, rector de la URV, en la presentació del nou màster. FOTO: Andreu Puig, Departament de Recerca i Universitats.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha destacat que “des del Govern hem treballat per posicionar Catalunya en el sector dels semiconductors, per captar-ne inversions, per impulsar-ne l’ecosistema al nostre país i ser-ne un dels pols de referència a Europa”. En aquest sentit, Torrent ha remarcat que “Si Catalunya aspira a ser un hub internacional de semiconductors, ha d’aspirar també a convertir-se en un pol de talent en aquest àmbit”.

Un moment de la presentació del Màster de Semiconductors i Disseny Microelectrònic, amb els consellers Roger Torrent i Joaquim Nadal i els rectors de les quatre universitats involucrades. FOTO: Andreu Puig, Departament de Recerca i Universitats.
Un moment de la presentació del Màster de Semiconductors i Disseny Microelectrònic, amb els consellers Roger Torrent i Joaquim Nadal i els rectors de les quatre universitats involucrades. FOTO: Andreu Puig, Departament de Recerca i Universitats.

Per la seva part, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha recalcat que amb la posada en marxa del nou màster “estem donant resposta a un missatge específic al Govern per part de les empreses i agents de recerca i innovació implicats a l’Aliança de semiconductors i xips de Catalunya.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*