31/10/2017

Millorar l’alimentació per modificar la funció dels bacteris intestinals

Un estudi avaluarà si una alimentació saludable modifica els bacteris intestinals i la seva funció. Els investigadors de la URV-IISPV busquen voluntaris amb factors de risc metabòlic

Alguns tipus de bacteris poden tenir un paper rellevant en patologies com l’obesitat, la diabetis o les malalties cardiovasculars. És per això que tenir una flora bacteriana saludable és una estratègia pel manteniment de la salut.  En aquest sentit la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), i el CIBER han iniciat un estudi que pretén avaluar si una intervenció nutricional amb aliments saludables modifica els tipus de bacteris intestinals i la seva funció i de quina manera això millora determinats paràmetres de risc metabòlic com el sobrepès,  la glucosa o el colesterol, entre d’altres. De moment s’ha començat a fer el seguiment d’una vintena de voluntaris i ara es fa una segona fase per tenir més per poder seguir l’estudi.

Aquest projecte de recerca, que porta per nom Metadiet, ha obtingut finançament de l’Institut de Salud Carlos III i es desenvoluparà durant tres anys. La  fase de intervenció nutricional, que és la que ja ha començat, inclourà 40 participants als quals seguiran dos tipus de dieta una basada en  recomanacions de dieta mediterrània durant  dos mesos i una altra seguint la seva dieta habitual complementada amb fruita seca secs que es faciliten als participants.

Per aquests estudi es busquen voluntaris de màxim 55 anys que tinguin síndrome metabòlica i per tant tres o més dels següents criteris: obesitat abdominal, glucosa alterada, colesterol elevat, triglicèrids elevats i/o hipertensió. Durant l’estudi, que es fa a l’Hospital Sant Joan de Reus i a la facultat de Medicina,  els voluntaris no perden pes però, com que molts d’ells tenen sobrepès i obesitat després, a tots aquells que ho vulguin, se’ls inclou en un programa de consell nutricional per perdre pes.

Més informació

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*