19/02/2019

Miquel Massana agafa la batuta de l’Orquestra de la URV

Substitueix Marcel Ortega al capdavant de l'orquestra, que dirigeix la Banda Municipal de Castelló des de principi d'any

Miquel Massana, nou director de l'Orquestra de la URV, en una imatge d'arxiu dirigint l'Orquestra Simfònica del Vallès.

Miquel Massana (La Selva del Camp, 1991) és el nou director de l’Orquestra de la Universitat Rovira i Virgili, en substitució de Marcel Ortega, que des d’aquest 2019 ha assumit la direcció de la Banda Municipal de Castelló. Massana respon al perfil que ja es va buscar amb Ortega: un director jove però amb certa experiència i amb implicació amb el territori. El nou director es marca com a objectius seguir consolidant l’orquestra com a formació universitària de referència del país així com potenciar el talent del territori col·laborant amb solistes o compositors d’aquí i d’arreu.

Massana també ha estat escollit recentment director assistent de l’Orquestra Jove d’Extremadura i l’han convidat per dirigir l’Orquestra Simfònica del Vallès i l’Orquestra de Cambra de l’illa de Menorca al llarg d’aquesta temporada. Actualment és professor al Conservatori de la Diputació de Tarragona, a Tarragona.

Es va interessar ben aviat per la direcció d’orquestra i l’any 2013, després d’haver finalitzat els estudis superiors de piano amb Daniel Ligorio al Conservatori del Liceu, va ingressar a l’Escola Superior de Música de Catalunya per estudiar amb Salvador Brotons. Paral·lelament va ser admès a la Universität für Musik und darstellende Kunst de Viena, on hi va ampliar els seus coneixements de direcció d’orquestra i de cor amb els mestres Johannes Wildner i Ingrun Fusseneger respectivament.

El nou director ja s’ha integrat als assaigs de l’Orquestra de la URV, que prepara almenys tres concerts per aquest curs i treballa per estrenar de cara a final de curs l’obra inèdita d’un jove compositor valencià, José Vicente Fuentes, per a dues tubes solistes i orquestra.

El proper concert serà el proper 6 d’abril al Catllar i tractarà la influència de les danses en el repertori simfònic amb obres de Zoltán Kódaly, Ottorini Respighi o José Pablo Moncayo. El 4 de maig, a Riudoms, l’Orquestra farà un concert homenatge pòstum al compositor Joan Guinjoan reestrenant la 1a Simfonia de la Imperial Tàrraco, que la formació de la Universitat ja va interpretar per primera vegada l’any 2015.

Marcel Ortega, nou director de la Banda Municipal de Castelló

Massana donarà continuïtat aquest curs a la feina iniciada per Marcel Ortega, que va acomiadar-se de l’Orquestra i del públic tarragoní el passat 17 de desembre durant el concert de Nadal de la URV. Ortega va agafar el passat mes de gener la batuta de la Banda Municipal de Castelló després de superar un concurs d’oposició.

Marcel Ortega durant el concert de Nadal a la URV de desembre de 2018, que va ser el seu concert de comiat.

Montserrat Ríos, directora de l’Aula de Música de la URV, valora la incorporació de Miquel Massana com una línia de continuïtat des de la incorporació de Tomàs Grau, director de l’Orquestra abans de Marcel Ortega, i que actualment està al capdavant de l’Orquestra Camera Musicae.

Print Friendly, PDF & Email