18/01/2024

Neonatología para enfermeria, l’obra més actual i completa sobre cures d’infermeria per a nounats

La professora de la URV, Leticia Bazo, és l'autora principal d'aquest llibre de la Societat Espanyola d'Infermeria Neonatal adreçat a hospitals, atenció primària i universitats

A l'esquerra, Leticia Bazo, professora de la URV i una de les autores del llibre Neonatología para Enfermería, amb el Marc, nen intervingut amb una cardiopatia congènita, i la seva mare, en la presentació del llibre.

Les primeres setmanes de vida d’un nadó són crítiques perquè és quan es produeix el desenvolupament dels òrgans i els sistemes importants per a la salut, i més encara en el cas de bebès prematurs. Per això, en aquesta etapa, les cures d’infermeria tenen un paper fonamental i, per tant, és necessari que els professionals tinguin els coneixements actualitzats.

Leticia Bazo, que és professora del Departament d’Infermeria de la URV i presidenta de la Societat Espanyola d’Infermeria Neonatal, acaba de publicar junt amb Alicia Llorca i Maria Padró, infermeres especialistes en pediatria, el llibre Neonatología para Enfermería, que es va presentar dimarts a l’Hospital Sant Joan de Déu.

Neonatología para enfermería és un llibre que recull els aspectes fonamentals de les cures neonatals i que pretén ser un manual per als professionals i alumnat d’infermeria pediàtrica, ja que l’infermerà pediàtrica amb coneixements neonatals és un pilar bàsic en la cura de les primeres setmanes de vida de l’ésser humà.

D’esquerra a dreta, les tres autores de Neonatología para Enfermería: Leticia Bazo, Maria Padró i Alicia Llorca.
Una obra per als hospitals i per a les universitats

L’obra és el resultat de dos anys de treball que, a través de 48 capítols, recull els estàndards nacionals i internacionals de les cures de l’infermeria pediàtrica neonatal perquè puguin ser aplicats, sobretot, a les unitats de neonatologia dels centres hospitalaris, però també en altres àmbits.

Leticia Bazo destaca que “Neonatología para enfermería aspira a convertir-se en l’obra de referència per a la cura del nounat, sa o malalt, de tot professional d’Infermeria hispanoparlant, tant si ja exerceixen la professió com si estan en període de formació”.

Per a les autores es tracta d’una obra fonamental perquè millora la capacitació professional per a l’atenció correcta del recent nascut i la seva família, basada en el model de Cures Centrades en el Desenvolupament i la Família, i aprofundeix en els coneixements i habilitats necessàries per gestionar les cures del nounat, fonamentades en l’evidència científica i l’experiència clínica, tant en l’àrea hospitalària com en l’atenció primària. A més a més, abasta els coneixements necessaris per oferir una atenció neonatal de qualitat, fent èmfasi en aspectes com els models de cura neonatal i programes específics, les unitats especialitzades en l’atenció al recent nascut amb problemes de salut, les malalties amb més prevalença, la cura de la pell, el dolor i la farmacologia neonatal, les cures transversals i la seguretat neonatal.

Presentació davant d’un centenar de professionals i famílies de nens prematurs

El llibre es va presentar davant d’un centenar de professionals de la infermeria pediàtrica i representants d’associacions de l’àmbit sanitari, famílies de nens prematurs i representants institucionals, que es van reunir a l’auditori Plaça de l’Hospital Sant Joan de Déu, a Esplugues de Llobregat (Barcelona). Entre els assistents hi havia algunes de les més de 60 infermeres pediàtriques neonatals i altres professionals sanitaris que han fet possible aquesta obra.

Recerca en infermeria avançada a la URV

Professionals i investigadors en infermeria integren el Grup de Recerca en Infermeria Avançada (CARING) de la URV, que investiga sobre pràctica clínica avançada, els reptes de la salut pública i la infermeria comunitària i la metedologia i les aplicacions de la recerca en salut mental i addiccions. Leticia Bazo i també María Jiménez són les dues professionals i investigadores que fan recerca en l’àmbit de la infermeria pediàtrica i que després trasfereixen a l’àmbit social i sanitari, com és el cas del llibre sobre nenonatologia en infermeria.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*