22 març 2023
  • Català
  • Español
  • English
Àmbits Universitaris

URV Activ@ - Diari digital de la Universitat Rovira i Virgili

Cerca avançada
  • Menu
  • Ciència i tecnologia
  • Societat i cultura
  • Economia i empresa
  • Salut
  • La Universitat
  • Comunitat URV
  • Vida al campus
  • Àmbits Universitaris
  • Català
  • Español
  • English
26/03/2020 Opinió

Blanca Deusdad, investigadora del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV i coordinadora del projecte europeu SoCaTel (Horitzó 2020)

@@bdeusdad blanca.deusdad@urv.cat

Deixem morir la gent gran

La resposta mundial pel fet de ser les persones grans les afectades no ha estat ni ràpida ni eficient

La resposta mundial pel fet de ser les persones grans les afectades no ha estat ni ràpida ni eficient

Si una notícia ens ha colpit fortament aquests dies, ha estat saber que gent gran ha mort sola sense cap acompanyament i sense comiat. La manca d’equipaments mèdics per atendre tothom també ha alertat que les persones grans es veuen discriminades per l’edat per poder rebre atenció sanitària i són els darrers en el sistema a ser atesos.

El sociòleg Marius Meinhof reflexionava sobre el nou orientalisme occidental que ens feia menystenir el que estava passant a la Xina perquè el consideràvem, tot i la globalització, un país llunyà, autoritari i brut. L’actitud de superioritat d’Occident ens feia pensar que això, a nosaltres, no ens podia passar. Fins i tot quan Itàlia es veia fortament sacsejada (un país proper amb el qual tenim relacions estretes), semblava que a nosaltres no ens hauria d’afectar. No hem patit només una actitud racista, també edatista: estem discriminant per edat.

La resposta mundial pel fet de ser les persones grans les afectades no ha estat ni ràpida ni eficient. Els estats han fet poc cas de les crides i recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Com apuntava Elvira Lindo en un article recent a El País (15/03/20), si la malaltia en comptes d’afectar gent gran afectés joves o infants, s’haurien demanat mesures urgents.

El fet d’afectar sobretot persones grans ha alentit la capacitat de resposta i el dramatisme dels fets. L’envelliment, per damunt d’un procés biològic, és una construcció social. Comencem a envellir quan socialment ja no som productius. La vellesa està estereotipada, s’identifica col·lectivament amb la dependència i amb el fet de ser una càrrega per a la societat. Per tant, la pèrdua de persones grans no suposa una desaparició gran personal i fins i tot pot ser vista com un guany per a la despesa pública.

El cas de les residències, on han mort persones grans la COVID-19, ens posa de manifest allò d’inhumà que hi pot haver en la institucionalització, tal com ja es va analitzar en les “institucions totals” destinades a malalts mentals a la dècada dels seixanta (GOFFMAN 1968).

Tots els estudis apunten que quan envellim les persones volem fer-ho a casa nostra. Malgrat que hi ha directrius de l’OMS (2007) i l’OCDE per potenciar la desinstitucionalització de les persones grans i mantenir només la institucionalització en casos molt extrems i en un període curt al tram final de la vida, es produeix més del que seria desitjable i amb unes condicions en molts casos força precàries.

Segurament entre tots ens hauríem de preguntar els recursos que destinem per poder envellir, tant a casa com en un entorn residencial. La precarietat laboral de les persones cuidadores i la manca de gericultors i gericultores en les llars residencials afecta molt seriosament la qualitat de la cura, tot i la dedicació de molts d’aquests professionals. Ens cal preguntar-nos com volem envellir, ja que forma part de la pròpia vida i no veure-ho com una cosa aliena. Com volem envellir a casa? En el cas que necessitem cures que l’entorn domèstic no ens pot oferir, quins centres residencials volem? Probablement necessitem centres més petits, amb una atenció centrada en la persona, que preservin el sentiment de llar i amb prou personal per atendre les nostres necessitats o invertir en altres tipus d’habitatges radicalment diferents, con els habitatges col·laboratius.

Aquesta crisi sanitària hauria de servir de catalitzador per, un cop superada, poder analitzar quin model residencial volem. Ara fem front a l’emergència sanitària, després vindran l’econòmica i la social. Entre elles, el tracte i el respecte a les persones grans, les quals es mereixen conservar la vida que han construït.

El maltractament a les persones grans —com estem veient aquests dies— ens ha de fer reflexionar sobre la necessitat urgent de tenir una llei per a les persones grans, que n’hi ha per a la infància i l’adolescència. S’hi haurien d’establir els drets subjectius i definir que la vellesa no és una edat que no cal viure sinó que en aquesta etapa es pot aportar molt a la societat i que tothom tenim, malgrat les nostres condicions físiques i mentals, el dret de viure-la amb dignitat.

Print Friendly, PDF & Email

7 replies

  1. Núria | 27/03/2020 12:18

    Blanca, moltes gràcies per la teva reflexió. La subscric i la comparteixo

    Respon
    1. Blanca Deusdad | 27/03/2020 16:35

      Moltes gràcies, Núria per compartir una mateixa visió i per fer-m’ho saber.

      Respon
  2. Mónica | 27/03/2020 13:06

    Gràcies per aquesta reflexió i per fer-nos responsables a cadascú de nosaltres de la part que ens toca de responsabiliat tant individual com a col.lectiva.
    Crec que quan passi aquesta crisi, ens hauríem d’aturar i reflexionar molt seriosament sobre el que ha passat i sobretot, per a què mai més es doni una situació així.

    Respon
  3. Lidya Mabel Castillo | 27/03/2020 15:06

    Blanca, qué importante poder hablar en tiempo de crisis sobre las actuaciones y responsbales del cuidado de nuestros mayores. Nos lleva a hacer una reflexión en profundidad.

    Respon
  4. Gabriel Febrer Martinez | 27/03/2020 19:57

    Hola Blanca. Encara estic desconcertat. Fan falta moltes reflexions com la teva, i més que n’haurem de fer.

    No sé a què ens estem enfrontant ni per què estem en aquesta situació. És millor no pensar i fer, ara.

    Com bé dius, hem arribat aquí pels defectes acumulats de la nostra societat actual, xenòfoba, prepotent, interessada, egoïsta, ageïsta. Estic negatiu en aquest moments i podria dir alguna barbaritat.

    No és cert que sigui una infecció del vells, afecta a qualsevol edat i fa mal, però ha semblat que com afectava a ancians, no era important.

    Manca de previsió, maltracta de la sanitat durant anys, incompetència, intencionalitat. No ho sé.

    Crítiques injustes a les residències i als professionals per la seva realitat. Hipòcrites. Estan abandonats. I seguiran abandonats.

    Estic d’acord en què aquella societat que no s’estima la seva gent gran, és una societat perduda.

    Però en aquest moments no tenim com diagnosticar de forma correcta, ni detectar els afectats, no tenim fàrmacs ni prou llits d’UCI pels “joves”. Algú patirà.

    Diuen que les crisis serveixen per generar canvis. Esperem que així sigui i que ho podem veure tots.

    Respon
    1. Blanca | 31/03/2020 10:59

      Benvolgut Gabriel,
      Moltíssimes gràcies pels teus comentaris. Plenament d’acord, els professionals estan a l’alçada però manquen recursos per a la sanitat. Esperem que aquesta crisi serveixi per remoure consciències i reivindicar els nostres drets. Com sempre els més vulnerables son els més afectats.
      Molts ànims per tota la bona feina que feu i cuideu-vos també.
      Una forta abraçada,

      Respon
  5. Mayte | 28/03/2020 17:26

    Blanca, una reflexión que no deja indiferente. En nuestra sociedad occidental y movida por el capitalismo, no somos conscientes de que la etapa de la vejez es importante para todos/as. Para las personas mayores que deben vivirla con dignidad, con respeto y con amor, así como para los infantes, jóvenes y adultos que deberíamos ver la experiencia de nuestros mayores como un aprendizaje en el que vernos reflejados para aprender y avanzar. Gracias por compartir.

    Respon

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

*

Arxivat a: ComCiència, Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social, Facultat de Lletres, Societat i cultura
Amb les etiquetes: Coronavirus, Opinió
  • Versió per a imprimir
  • 7 Comments
Subscriu-te als butlletins de la URV
  • Sala de premsa
  • Agenda
Universitat Rovira i Virgili
  • Twitter
  • Facebook
  • YouTube
  • LinkedIn

Gabinet de Comunicació i Màrqueting

Edifici del Rectorat
C. de l'Escorxador, s/n
43003 – Tarragona

Google Maps

977 29 79 75

  • Mapa del web
  • Privacitat
  • Nota legal
  • Política de cookies

Ajudeu-nos a millorar