30/07/2020 Opinió

Nancy Babio i Jordi Salas-Salvadó, investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV *

Nutri-Score, el logotip més eficaç per als consumidors

Des de l'anunci del Ministre de Consum sobre la implementació del Nutri-Score a principis de l'any 2021, hem observat moltes informacions contradictòries i fins i tot enganyoses tant a les xarxes socials com en els mitjans de comunicació. En aquest article i en un document que hem elaborat aclarim les crítiques i els punts conflictius de la proposta

Com a investigadors i professionals sanitaris hem estat implicats i interessats en l’etiquetatge frontal dels aliments donada la importància potencial que té aquest assumpte per a la Salut Pública.

Malgrat les seves limitacions, cal tenir present que Nutri-Score és el logotip nutricional que ha demostrat científicament ser més eficaç per als consumidors i constitueix una veritable eina que pot contribuir a millorar la salut de la població.

Cal preveure un període d’aplicació, adaptació a l’Nutri-Score, així com la posada en marxa de campanyes informatives específiques per a superar i clarificar les seves limitacions. Per això hem dissenyat uns vídeos educatius en diferents idiomes.

Des de l’anunci del Ministre de Consum sobre la implementació de Nutri-Score a principis de l’any 20121, hem observat moltes informacions contradictòries i fins i tot enganyoses tant a les xarxes socials com en els mitjans de comunicació.

Si bé, certs comentaris posen en evidència l’interès en disposar d’un etiquetatge frontal dels productes alimentaris simple, intuïtiu i comprensible per tots, certs agents condemnen el Nutri-Score amb arguments que posen de manifest el seu desconeixement científic. Són més de 40 publicacions científiques que han analitzat el model de Nutri-Score i que han permès demostrar el seu interès, la seva eficàcia i superioritat davant d’altres models, a l’hora d’orientar millor a consumidor.

És legítim que hi hagi debat al voltant del Nutri-Score i que qualsevol persona pugui manifestar i plantejar preguntes, però el que és important és que el debat sigui constructiu i honest.

Demanem no alimentar, a través de crítiques focalitzades i desproporcionades, la desinformació a consumidor, negant l’interès que té el sistema Nutri-Score en benefici de la salut pública. Això només beneficiaria els lobbies que tenen probablement com a objectiu impedir la seva aplicació a Europa amb la finalitat d’imposar algun altre tipus de logotip o pitjor encara, retardar com s’ha fet amb els perfils nutricionals.

Podeu consultar aquí el document amb els arguments de suport a l’etiquetatge frontal dels envasos Nutri-Score.

* Nancy Babio és professora i responsable del grau en nutrició humana i dietètica de la Universitat Rovira i Virgili, IISPV i investigadora adscrita al CIBEROBN. Jordi Salas és catedràtic de nutrició i bromatologia de la Universitat Rovira i Virgili, director del programa de nutrició del CIBEROBN.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*