20/10/2022
El Consell Social premia cinc projectes de recerca pel seu impacte social
Els projectes tracten la intervenció psico-corporal en infants sotmesos a un tractament oncològic, l'impacte de gènere en les cuidadores de persones dependents, el control de la resistència als antibiòtics, la descontaminació solar d’aigües residuals amb producció d’hidrogen i una metodologia d'estudi per reduir l'obesitat infantil
Els projectes tracten la intervenció psico-corporal en infants sotmesos a un tractament oncològic, l'impacte de gènere en les cuidadores de persones dependents, el control de la resistència als antibiòtics, la descontaminació solar d’aigües residuals amb producció d’hidrogen i una metodologia d'estudi per reduir l'obesitat infantil
El Consell Social de la URV ha atorgat el Premi a l’Impacte Social de la Recerca 2022 a cinc projectes impulsats per investigadors i investigadores de diferents àmbits de coneixement de la Universitat. La finalitat d’aquest premi és identificar i reconèixer les millors experiències en la definició, anàlisi i aportació d’evidències de l’impacte, o potencial impacte, social de la recerca realitzada a la URV, i avançar cap una cultura que integri l’impacte social en les diferents etapes del procés científic.
Per això existeixen dues modalitats: ex ante, per a les línies de recerca iniciades recentment, i ex post, per a les línies de recerca amb més de tres anys de trajectòria i projectes ja finalitzats.
En l’àmbit de les ciències socials i humanitats, en la modalitat ex ante, els investigadors del grup de recerca Desenvolupament psicològic, Psicomotricitat i Intervenció en contextos educatius (DESENVOL) Gisela Ferré Rey, Jorge Dueñas Rada, Fàbia Morales Vives i Cori Camps Llauradó han estat guardonats pel projecte “És hora de tornar a l’escola! Nova intervenció psico-corporal dirigida a infants que han estat sotmesos a un tractament oncològic”. L’objectiu d’aquesta recerca és determinar els efectes de la teràpia psicomotriu en infants que han estat sotmesos a un tractament oncològic amb la finalitat de millorar el seu benestar físic, emocional i relacional, així com la seva qualitat de vida. S’espera que aquest projecte tingui un impacte a nivell econòmic, psicosocial i científic.
En la modalitat ex post, Dolors Comas d’Argemir, Claudia María Anleu Hernández, Xabier Ballesteros Olozabal, Yolanda Bodoque Puerta, Carlos Alonso Chirinos Medina, Herena Coma Almenar, María Offenhenden, Marta Pi Martín, Carmina Puig Cruells, Mireia Roca Escoda, Montserrat Soronellas Masdeu, Ramona Torrens Bonet i Laia Ventura Garcia, del Grup d’Antropologia Social han estat guardonats pel projecte “El cuidado importa. Impacto de género en las cuidadoras/es de mayores y dependientes en tiempos de la Covid-19”.
En l’àmbit de ciències experimentals, enginyeria i arquitectura, en la modalitat ex ante, han estat guardonats dos projectes. D’una banda, Beatriz Prieto Simón, Hedieh Haji-Hashemi, Saeed Bahadorikhalili, Deepanshu Verma i Frederic Gómez Bertomeu, del grup de recerca NanoElectronic and PHOtonic Systems (NEPHOS) i la Fundació Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, han presentat el projecte “Detecció ràpida de carbapenemases en microorganismes multiresistents per guiar la teràpia i controlar la propagació de la resistència als antibiòtics”. Tracta de desenvolupar un test de diagnòstic d’infeccions resistents a carbapenems, antibiòtics utilitzats com a últim recurs per a infeccions multiresistents. El test identificarà els enzims causants de la resistència per guiar l’elecció terapèutica i millorar el pronòstic. Serà simple i econòmic per facilitar l’adopció en controls regulars de pacients en risc i en situacions de brot, limitant la propagació de la resistència.
De l’altra banda, Alberto Puga i Ricard Garcia Valls del grup de recerca Materials, Membrane and Encapsulation Technology (MEMTEC), han presentat el projecte “Descontaminació solar d’aigües residuals amb producció simultània d’hidrogen” basat en l’aprofitament i la valorització de residus. Els investigadors plantegen la producció d’hidrogen a partir d’aigües residuals mitjançant tecnologies de fotocatàlisis solar. Per tant, es combina l’aprofitament d’energia solar i la descontaminació d’efluents tòxics o resistents.
En l’àmbit de ciències de la salut i de la vida, en la modalitat ex ante, han estat guardonats Joaquín Escribano Subías, Ricardo Closa Monasterolo, Veronica Luque Moreno, Josep Basora Gallisà, Albert Feliu Rovira i Mariona Gispert Llauradó, de la Unitat de Recerca en Pediatria, Nutrició i Desenvolupament Humà (URPNDH), pel projecte “Implementació als Centres d’Atenció Primària de la metodologia i l’entrevista motivacional utilitzada en l’estudi OBEMAT 2.0., per tal de reduir l’obesitat infantil”. La URV va coordinar un assaig clínic multicèntric per al tractament motivacional del nen amb obesitat en el que participaren 2 instituts de recerca, 2 hospitals i els centres de pediatria de primària del camp de Tarragona, dissenyant una metodologia estructurada i creant materials educatius, que ara l’equip investigador vol implementar en la pràctica clínica habitual.
Les modalitats ex post dels àmbits de ciències experimentals, enginyeria i arquitectura i de ciències de la salut i de la vida han quedat desertes.