13/07/2021
El professor Jaume Folch analitza les amenaces del litoral tarragoní al llibre La mar de Tarragona
Publicacions URV edita la nova obra de l'expert en biologia marina i membre del centre de recerca TecnATox
Publicacions URV edita la nova obra de l'expert en biologia marina i membre del centre de recerca TecnATox
La biodiversitat del litoral de Tarragona és una de les més desconegudes. Així i tot, com afirma el professor i investigador de la URV, Jaume Folch, “el mar Mediterrani representa l’1% de l’oceà, però conté el 10% de totes les espècies marines del planeta”. És aquesta desconeixença de la nostra costa la que va portar al biòleg i expert en biologia marina a escriure La mar de Tarragona, un llibre també fotogràfic editat per Publicacions URV, el segell editorial de la Universitat.
La mar de Tarragona es va escriure per il·lustrar la gran biodiversitat de la costa tarragonina i per això intenta posar llum sobre part de les espècies que hi habiten i se les ubica geogràficament. De fet, el llibre recorre el litoral que va des del nord de la demarcació fins a L’Ametlla de Mar i L’Ampolla. En tots els casos, l’autor fa referència estricta a la franja marina que ocupa la platja fins a arribar entre els 20 i 30 metres de fondària.
L’obra assenyala els problemes mediambientals que posen en perill les poblacions d’espècies del litoral. Entre aquestes problemàtiques s’hi troba la contaminació químico-orgànica i el greu problema de l’acumulació de plàstics, entre d’altres. A més, Folch destaca com l’actitud de les persones envers les platges i la mar està contribuint de forma preocupant a la degradació de la nostra costa. Remarca especialment la sobrefreqüentació de la platja i la sobrepesca, tant professional com esportiva. De fet, insisteix en el fet que l’impacte més important al litoral ve de l’esportiva: “Està anihilant algunes poblacions d’espècies clau del litoral”.
Folch destaca també els efectes que el canvi climàtic està produint al nostre litoral. Afirma que al llarg de la seva vida el nivell del mar ha ascendit uns quinze centímetres, i calcula que en trenta anys podria arribar a incrementar-se un metre. És a dir, les platges de Tarragona començaran a desaparèixer.
La seva intenció és fer prendre consciència als ciutadans de les problemàtiques que influeixen en l’estat de la costa tarragonina per poder aturar la seva degradació. Actualment “no s’inverteix gairebé res en la preservació dels ecosistemes marins, malgrat els milions d’euros que es deriven de la seva explotació turística”, afirma Folch.
L’autor és investigador del centre de recerca TecNAtox de la URV, que va col·laborar en gran mesura a la captació de dades i a la procuració d’informació per al llibre. Entre els participants més importants d’aquest grup s’hi troben Marta Schuhmacher, Jordi Serra, Nora Expósito, Roberta Carafa i Montse Mari. El llibre “ha sigut un esforç col·laboratiu tant pel que fa al contingut com a les fotografies. Jo l’únic que he fet ha estat aglutinar, ordenar, escriure el guió i també el producte final”, comenta Folch.
Entre els fotògrafs que han contribuït a il·lustrar l’obra s’hi troben diversos guanyadors de concursos i col·laboradors de revistes. Entre ells destaquen Rafael Pérez, Enrique Carrasco, Sergi Matilla, Gabriel Quiroga i el mateix Jaume Folch, que és l’autor d’un alt percentatge de les imatges del llibre.
No és la primera vegada que aquest autor publica un llibre relacionat amb el litoral tarragoní. El seu compromís amb la natura marina l’ha portat a investigar-lo durant més de vint anys: “Jo sóc de la generació de la gent del centre excursionista de Tarragona, del primer grup ecologista que es va organitzar, de l’Aglà, que va sorgir arran dels grans incendis de Catalunya als anys 80”, explica. La seva propera relació amb la mar, que també l’ha portat a ser instructor de busseig de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques, el va impulsar a escriure tres llibres més també relacionats amb el litoral.
La mar de Tarragona es pot adquirir en format paper i en format digital al catàleg de Publicacions URV.