16/07/2018

Els professors Diana Marín, Estela Rivas i Antoni Carreras, premiats per treballs sobre tributació i innovació docent

Els premis del Centro de Estudios Financieros reconeixen treballs innovadors de caràcter pràctic

Els professors de la Facultat de Ciències Jurídiques Antoni Carreras, Diana Marín i Estela Rivas, al campus Catalunya.

Tres professors de la Facultat de Ciències Jurídiques, Diana Marín, Estela Rivas i Antoni Carreras, han guanyat un accèssit del Premi Estudios Financieros 2018 que atorga el Centro de Estudios Financieros. Marín i Rivas són professores de Dret Internacional Privat i de Dret Financer i Tributari, respectivament, i han guanyat l’accèssit de la categoria de Tributació pel treball d’investigació conjunt “Golden visa por inversión en inmuebles, residencia y tributación: ¿Una cuestión resuelta?”. Carreras, professor de Dret Constitucional, ha rebut l’accèssit de la categoria Educació i Noves tecnologies pel treball “Cómo hacer del derecho constitucional una materia amigable con la complicidad de la sociedad”.

El treball de Marín i Rivas analitza la relació entre la política fiscal i la llei d’emprenedors 14/2013, que implementa la política de la Unió Europea per atraure capital estranger que inverteixi en béns immobles i doni sortida a un parc immoble que no en té. Així, des de setembre de 2013, a l’Estat espanyol els inversors estrangers que compren immobles per valor igual o superior als 500.000 euros poden obtenir la residència.

No obstant això, no sempre es dona el cas que aquests inversors arribin a residir a l’Estat encara que obtinguin el visat. Com a conseqüència, tampoc hi tributen, de manera que “tributen un 24% per comptes d’un IRPF superior que podria arribar al 48% si residissin a Espanya”, explica Rivas. “Els xinesos i russos són els inversors extracomunitaris que més immobles han comprat a l’Estat”, apunta Marín.

El jurat del premi ha valorat la interacció de les dues disciplines, el dret internacional privat i el dret tributari, que han aportat Diana Marín i Estela Rivas, col·laboradores de la Càtedra UNESCO d’Habitatge.

El treball d’Antoni Carreras és un projecte docent que ha implementat a l’assignatura de Dret Constitucional que imparteix al primer curs dels graus de Comunicació Audiovisual, Periodisme, Publicitat i Relacions Públiques i el de Relacions Laborals i Ocupació. Tracta de “fer amigable” una matèria que d’entrada no ho és, per això “he buscat una metodolgia perquè els estudiants vegin que el Dret Consitutcional té una utilitat a les seves vides”, diu Carreras.

Així, dona força pes a la part pràctica: crea grups de treball interdisciplinaris dels estudiants dels diferents graus, de manera que cadascú desenvolupa un rol diferent en les tasques del treball que han de fer, un vídeo amb una entrevista a una personalitat relacionada amb l’àmbit del Dret Constitucional, com ara un parlamentari, un jutge, un president d’Audiència Provincial o un membre del Tribunal Consitucional, entre d’altres. El treball l’han de presentar oralment davant dels companys i s’acompanya del vídeo, un póster i un espot publicitari. A més a més, fan una lliga de debat a classe en la qual és permès l’ús del mòbil per reforçar amb arguments a l’orador designat pel grup. L’avaluació de l’assignatura també consta de tests periòdics i un treball que “els prepara per al TFG”, diu Carreras.

El resultat és “una major motivació dels estudiants” perquè “impliquen agents del territori i troben respostes en la societat”, conclou Carreras. Aquest projecte ja va rebre el Premi del Consell Social en la modalitat individual l’any 2017 i el Premi Jaume Vicens Vives de la Generalitat de Catalunya. 200 estudiants ja han estat formats amb aquesta metodologia i el proper curs 2018-19 s’hi afegiran els del grau de Dret.

El Premio Estudios Financieros reconeix des de 1991 els treballs d’investigació innovadors que tenen un caràcter pràctic i que permeten el creixement de les empreses i, per extensió, de la societat. Els accèssits que han rebut els tres professors de la Facultat de Ciències Jurídiques estan valorats en 900€.

Print Friendly, PDF & Email

1 comentari

  1. Maria Roig |

    Felicitats pel premi !!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*