14/06/2023

La URV participa en un projecte per millorar la qualitat de vida de les persones amb autisme o esquizofrènia

Per començar la recerca, es necessiten 120 participants voluntaris diagnosticats amb algun dels dos trastorns, que formaran part d'un programa d'intervenció multidisciplinari durant setze setmanes

Persona pensant

Un equip investigador de la Universitat Rovira i Virgili (URV), l’Hospital Universitari Institut Pere Mata (HUIPM) i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV), ha iniciat un projecte de recerca per investigar els beneficis dels complements alimentaris i l’exercici físic en persones amb trastorn de l’espectre autista o esquizofrènia. L’objectiu és millorar la qualitat de vida d’aquestes persones evitant la teràpia farmacològica. Per portar a terme la investigació es necessiten 120 persones voluntàries que pateixin algun dels dos trastorns, que entraran a formar part d’un programa d’intervenció multidisciplinari durant setze setmanes.

Els trastorns de l’espectre autista és una afecció relacionada amb el desenvolupament del cervell que afecta la manera com una persona percep i socialitza amb altres persones, cosa que causa problemes en la interacció social i la comunicació. L’esquizofrènia és una malaltia que afecta el pensament, les emocions i la conducta de les persones. Pertany a un grup de trastorns mentals anomenat psicosi, que es caracteritza per una distorsió de la percepció de la realitat. Tant l’autisme com l’esquizofrènia són condicions prevalents ja que afecten gairebé un 2% de la població i poden tenir un impacte significatiu en el funcionament i la qualitat de vida de les persones que les pateixen i de les seves famílies, a més de representar una important càrrega econòmica per elles, per al sistema de salut i la societat.

El tractament farmacològic que s’acostuma a utilitzar en aquests pacients inclou l’ús de medicació i teràpia psicològica, però tot i això molts dels símptomes persisteixen i no es millora de forma completa la vida d’aquestes persones. A més, alguns medicaments poden causar molts efectes adversos.

En aquest context, l’equip de recerca Genètica i Ambient en Psiquiatria (GAP), format per professionals de l’HUIPM, l’IISPV i la URV, vol explorar noves estratègies per millorar la qualitat de vida de les persones afectades per aquests trastorns mentals. El seu estudi es basa en treballs anteriors que han mostrat la presència de disfunció del mitocondri en l’autisme i l’esquizofrènia, i treballen amb la hipòtesi que abordar aquesta disfunció podria millorar la simptomatologia associada. El mitocondri és un orgànul de les cèl·lules que genera l’energia que el cost i la ment necessiten per funcionar.

El projecte, anomenat Vitactiva’t, està finançat per l’Instituto de Salud Carlos III, i vol reclutar un total de 120 participants, 60 amb diagnòstic d’autisme i 60 amb diagnòstic d’esquizofrènia. Durant setze setmanes aquests pacients prendran diàriament un complement alimentari que conté vitamines i altres elements que intervenen en la funció del mitocondri. Aquests complements han estat desenvolupats específicament per a aquest estudi i estan envasats de forma similar a les barretes energètiques utilitzades per esportistes. També practicaran sessions d’exercici físic dues vegades per setmana que aniran a càrrec d’una empresa especialitzada, Sport2live, que compta amb monitors titulats en Ciències de l’Esport i treballarà amb grups reduïts per garantir una atenció personalitzada.

La recerca està liderada per Lourdes Martorell, investigadora de l’Hospital Universitari Institut Pere Mata i professora associada a la URV, i Alba Valiente, psiquiatra de l’IPM i també professora associada a la Universitat. Juntament amb un equip especialitzat en infermeria, biologia, psicologia i nutrició es farà el seguiment dels participants i s’avaluaran els possibles efectes positius de l’ús de complements alimentaris i l’exercici físic en aquest context.

Les persones interessades en participar en aquest projecte han de ser majors d’edat i tenir un diagnòstic de trastorn de l’espectre autista o esquizofrènia. En aquest cas poden contactar amb l’equip investigador a través del telèfon 634 404 344 del correu electrònic vitactivat@iispv.cat, des d’on també es resoldrà qualsevol dubte associat amb la investigació.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*