23/07/2020

Publicacions URV edita un recull de poemes de Desideri Lombarte pel trentè aniversari de la seua mort

La publicació impulsada pel Campus Extens de la URV a Tortosa contribuirà a difondre l’obra de l’escriptor de la Franja de Ponent

Cinquanta persones, el màxim aforament permès, van assistir a la presentació del llibre Camins trescats, un recull de poemes de Desideri Lombarte, al campus Terres de l'Ebre.

Desideri Lombarte (Pena-Roja de Tastavins, 1937- Barcelona, 1989) és un dels escriptors més venerats de la Franja de Ponent, un autor complet que va escriure tant poesia com novel·la i teatre i que es caracteritza per haver sabut plasmar amb sinceritat i senzillesa la quotidianitat d’un territori eminentment rural a cavall de Catalunya i l’Aragó i molt vinculat a les Terres de l’Ebre.

Ara Publicacions URV, dins la col·lecció Campus Terres de l’Ebre, acaba de treure a la llum Camins trescats. Trenta poemes imprescindibles de Desideri Lombarte, un llibre gestat per commemorar el trentè aniversari de la seua mort amb l’objectiu de difondre l’obra lírica de l’autor de Pena-Roja de Tastavins i que ha coordinat Núria Gil, directora de la col·lecció Campus Terres de l’Ebre. De fet, la idea del llibre va sorgir en un acte commemoratiu celebrat  a Pena-roja, el 23 de setembre de 2019 i organitzat per Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre. L’obra poètica de l’autor del Matarranya està pràcticament exhaurida i això va fer que els organitzadors d’aquell acte es plantegessin la possibilitat de publicar una selecció dels seus poemes més significatius, una proposta que el Campus Extens de la URV a Tortosa va acabar fent seua.

La selecció dels poemes ha anat a càrrec dels filòlegs Jordi Duran i Emigdi Subirats i per fer la tria s’han basat en gran part en l’antologia Ataüllar el món des del Molinar, a cura d’Hèctor Moret i Artur Quintana l’any 2000, i també el treball discogràfic Quedarà la paraula, realitzat per Xavi Túrnez i Daniel Sesé, el 2002, entre altres publicacions. A l’hora d’agrupar-los s’ha seguit l’ordre cronològic descartant la possibilitat de fer-ho per temes per la subjectivitat que això comporta. Així, l’obra inclou poemes de Lombarte publicats en vida i de manera pòstuma com ara Les roques del Masmut o Me n’aniré. 

El resultat ha estat una petita joia literària que incorpora a la portada una il·lustració de l’artista tortosina Cinta Sabaté, on a través de la figura d’una dona llegint es configura tot un univers poètic i oníric, i està disponible al web de Publicacions URV. El volum també es farà arribar a les biblioteques i escoles del territori.

Un moment de la presentació de l’antologia poètica de Desideri Lombarte a l’Aula Magna del campus Terres de l’Ebre.

La presentació del llibre va tenir lloc dimecres 22 de juliol a la tarda a l’Aula Magna del Campus Terres de l’Ebre de la URV. Va ser el primer acte públic que es fa al campus ebrenc d’ençà de l’esclat de la pandèmia pel coronavirus i coronavirus i va ser també l’acte de comiat de Núria Gil com a responsable del Campus Extens de la URV a Tortosa. La presentació va anar a càrrec del director del campus, Jordi Sardà, i la presidenta d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre, Dolors Róo. Es va fer amb l’aforament limitat a cinquanta persones i les mesures de seguretat recomanades per l’actual situació de crisi sanitària.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*