28/06/2022

“Quan estudiava, no vaig tenir la sort de trobar referents LGTBI a la universitat”

Membres del col·lectiu LGTBIQ+ comparteixen la seva experiència a la universitat i valoren la necessitat tenir referents i fer xarxa. La URV celebra el 28J, el Dia de l'Orgull LGTBIQ+, amb diversos actes

Hissada de la bandera de l'Arc de Sant Martí a l'edifici del rectorat.

La URV celebra avui el Dia de l’Orgull LGTBIQ+. Per escenificar el compromís amb la visibilització del col·lectiu i la reivindicació dels drets, s’ha hissat per primera vegada la bandera de l’Arc de Sant Martí davant del rectorat, on es mantindrà durant tota la setmana. El rector, Josep Pallarès, i l’estudiant de Treball Social, Xavier Aguilar, han llegit el Manifest de l’orgull universitari que ha impulsat la Xarxa d’Universitats per la Diversitat.

El manifest reclama l’equitat per a totes les persones i celebrar “l’orgull de ser com som i estimar qui volem”.  En aquest sentit la xarxa i la Universitat es comprometen a la inclusió efectiva i plena de totes les persones, “amb independència de la nostra subjectivitat, identitat o expressió de gènere, orientació i característiques sexuals”. El manifest també reivindica un marc jurídic que protegeixi els drets de les persones LGTBIQ+ i els garanteixi la igualtat real i efectiva.

L’estudiant Xavier Aguilar i el rector Josep Pallarès durant la lectura del manifest.
L’experiència dels membres de la comunitat URV: referents a la Universitat

Diverses persones del col·lectiu LGTBIQ+ de la Universitat s’han trobat en el diàleg obert “Experiències i visibilitats a la URV”. Majoritàriament han coincidit en la falta de referents, especialment durant els estudis de grau. I d’aquí neix l’associació URVisibles, que ha organitzat el diàleg conjuntament amb el comissionat d’Igualtat i Diversitats.

El seu responsable, Victor Merino, ha compartit la seva experiència: “El fet de no tenir professors i professores referents com a estudiant va fer que no busqués grup o col·lectiu. Però amb el pas del temps, amb l’associacionisme fora de la universitat, t’adones de la importància de crear xarxa i veure que les teves demandes són les mateixes que altres persones. Per això és important que a la Universitat es conegui que hi ha referents i qui són”.

Elena Gallardo, membre d’URVisibles, ha explicat que “durant el grau no vaig tenir la sort de trobar referents LGTBI”, una situació coincident amb la majoria dels assistents.

Si bé la situació pot diferir en funció de la zona geogràfica. Així ho ha comentat Alex Moreno, professor visitant al Departament de Dret Públic, que ha explicat que en estudiar a la Universitat Autònoma de Barcelona va trobar-se amb acompanyament entre iguals, entre companys de classe. “I a la URV, m’he trobat amb tolerància, a l’entorn no hi ha hagut persones que hagin mostrat una oposició frontal a avançar en els drets LGTBI, però això no vol dir que no hi hagi feina per fer. És important tenir un espai de seguretat com aquest per parlar-ne”.

Alexandra Tomasselli, professora visitant d’Itàlia des de fa sis mesos, ha explicat que ha trobat avenços a la URV respecte de la seva institució: “Aquí està el tema avançat, però no al centre d’investigació on treballo. Per això, amb el suport dels companys de la URV he impulsat un grup de gènere al meu centre”.

Oriol Ríos, professor del Departament de Pedagogia, ha apuntat que un percentatge important no surt de l’armari, segons s’observa en les enquestes. “Per això és una assignatura pendent. Estem en un moment històricament molt rellevant i necessitem que la Universitat faci un pas endavant”, ha afegit.

Alguns dels assistents han recordat la importància de l’educació en valors des de petits. Marouanne Labbas, doctorand del Departament de Dret Públic: “Jo espero que algun dia un nen o una nena no es vegi obligat a categoritzar-se o que els seus pares el categoritzin”. Labbas també ha recordat les creences apreses des de petit a la família, on les persones homosexuals no eren ben vistes, però en canvi s’ha mostrat positiu pel que fa a les noves generacions. En la mateixa línia altres assistents que tenen fills han explicat l’experiència, tant positiva com negativa, que es viu en tots els contextos on se socialitza la canalla.

Sortida des del campus Catalunya a la manifestació unitària
Membres de la URV participants a la manifestació del 28J.

La URV ha participat per primera vegada a la manifestació unitària del 28J a Tarragona, que va iniciar-se a la plaça dels Carros, establint un punt de trobada per als membres de la comunitat universitària a la plaça de la Concòrdia del campus Catalunya.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*