27/05/2014

Quatre investigadors de la URV, reconeguts en el programa ICREA Acadèmia 2013

El reconeixement té la finalitat d'incentivar i recompensar l'excel·lència investigadora del personal docent i investigador a les universitats públiques catalanes

A dalt, Josep Domingo-Ferrer i Joan Maria Thomàs; a baix, Jordi Miró i Benjamí Iñíguez.

Joan Maria Thomàs (Departament d’Història i Història de l’Art), Jordi Miró (Departament de Psicologia), Josep Domingo-Ferrer (Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques) i Benjamí Iñíguez (Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica), han estat reconeguts per la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats, en el programa ICREA Acadèmia 2013. Els dos últims ja havien estat distingits amb aquest mateix reconeixement l’any 2008.

El Programa ICREA Acadèmia té la finalitat d’incentivar i recompensar l’excel·lència investigadora del personal docent i investigador (PDI) doctor amb vinculació permanent a les universitats públiques catalanes. Es un programa d’intensificació de la recerca del professorat que imparteix docència i que es troba en fase activa i d’expansió de la seva activitat investigadora. D’aquesta manera, es pretén que es puguin dedicar a la seva recerca i a la retenció de talent investigador dins del sistema universitari de Catalunya.

Durant cinc anys, els investigadors reconeguts com a ICREA Acadèmia reben 16.000 euros bruts anuals i les universitats de l’investigador seleccionat, un cànon de 4.000 euros anuals per a la gestió del programa i 20.000 euros anuals més, que es destinen a finançar preferentment la contractació de personal per rebaixar la tasca docent del premiat o ajudar-lo en accions relacionades amb la seva activitat de recerca. Els quatre guardonats de la URV en l’edició 2013 -del total de 29 que han estat reconeguts- han estat els doctors Joan Maria Thomàs, Jordi Miró, Josep Domingo-Ferrer i Benjamí Iñíguez. Es dóna la circumstància que els dos últims ja havien rebut aquesta distinció l’any 2008.

  • Joan Maria Thomàs. És llicenciat (UB) i Doctorat (UAB) en Història Contemporània. Ha estat investigador visitant i professor a universitats d’arreu del món. Ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona d’Història i el Premi de la Crítica “Serra d’Or”. Treballa com a professor titular a la URV, on coordina el Màster de Societats Històriques i Formes Polítiques a Europa i un projecte d’investigació titulat “Estats Units, Alemanya, Regne Unit, Japó i les seves relacions amb Espanya durant la Segona Guerra Mundial i la Primera Postguerra (1939-1953): noves perspectives”. Ha escrit deu llibres com a únic autor -dos d’ells traduïts a l’anglès-, catorze com coautor, i dinou articles. Porta a terme la seva recerca a través del Grup Consolidat ISOCAC, és membre dels consells editorials de diferents publicacions i pertany a d’associacions històriques d’arreu del món. Les seves principals línies d’investigació són el feixisme, el franquisme, la Guerra Civil, les relacions d’EUA amb Espanya durant Guerra Civil espanyola, la Segona Guerra Mundial i la primera postguerra.
  • Jordi Miró. Va obtenir la llicenciatura en Psicologia de la Universitat de Barcelona i el màster i Doctorat en Psicologia de la Salut de la UAB. La seva formació inclou llocs de professor visitant a l’Institut d’Avaluació i Tractament  del Dolor (Universitat de Pittsburgh) i al Centre de Dolor Multidisciplinari (Universitat de Washington) i una residència rotatòria postdoctoral a la Universitat de Nova York. Actualment és Catedràtic de Psicologia de la Salut i director de la Unitat per a l’Estudi i Tractament del Dolor-ALGOS de la URV. És director del Màster en Psicologia de la Salut de la URV, universitat on, el 2012, va rebre el Reconeixement a la Qualitat de la Recerca. Ha estat membre fundador de la Societat Espanyola del Dolor i és membre actiu de societats i fòrums internacionals relacionats amb el dolor. El seu interès en la recerca se centra en el dolor i el seu tractament, però la seva principal àrea d’investigació actual és el dolor pediàtric i, especialment, el dolor crònic en pediatria. El seu grup (ALGOS) desenvolupa diferents aplicacions de telèfons intel·ligents per ajudar les persones amb dolor a desenvolupar maneres més eficaces de tractar els problemes de salut.
  • Josep Domingo-Ferrer. És Catedràtic de Ciència de la Computació a la URV, on dirigeix la Càtedra UNESCO de Privadesa de Dades. Va obtenir la llicenciatura i el doctorat en informàtica a la UAB. També és llicenciat en matemàtiques.  Ha rebut el Premi de Recerca Google (2014), el Premi ICREA Acadèmia (2008 i 2013) i la Medalla Narcís Monturiol (2012). És membre electe de l’Acadèmia Europea (2012) de l’Institut Internacional d’Estadística (2012), i membre de l’Institut d’Enginyeria Elèctrica i Electrònica (2011). És autor de 5 patents i més de 320 publicacions. Ha estat el coordinador del projecte europeu CO-ORTHOGONAL (del 5è Programa Marc) i de diferents projectes espanyols i nord-americans. Actualment coordina l’equip CONSOLIDER “ARES” sobre seguretat i privadesa de dades. Els seus interessos de recerca són la privadesa i la seguretat de dades, concretament la creació de tecnologies per conciliar la seguretat, la privadesa i la funcionalitat en la societat de la informació.
  • Benjamí Iñiguez. Va obtenir el doctorat en Física per la Universitat dels Illes Balears i ha treballat com a investigador postdoctoral a l’Institut Politècnic Rensselaer (Troy, Nova York), i a la Universitat Catòlica de Lovaina (Louvain-la-Neuve, Bèlgica), on va ser titular d’una beca Marie Curie durant 24 mesos. El 2001 es va incorporar com a Professor Titular del Departament d’Electrònica, Elèctrica i Automàtica de la URV, on va ser ascendit a catedràtic, l’any 2010. El 2004 va obtenir la Distinció de la Generalitat de Catalunya per a la Promoció de la Recerca Universitària, en la categoria de Joves Investigadors. Va rebre el Premi ICREA Acadèmia 2008. Ha coordinat el projecte “Comon” (Compact Modeling Network)  finançat per la Unió Europea, en el 7è Programa Marc i ha participat, com a líder de l’equip, en quatre projectes del 6è i del 7è Programa Marc europeu. Iñiguez ha publicat més de 100 articles en revistes internacionals. El seu principal interès d’investigació és el desenvolupament de models orientats al disseny compacte dels dispositius semiconductors avançats.

L’edició del 2013 ha estat la sisena d’aquests premis Acadèmia ICREA, impulsada per la Generalitat de Catalunya. Actualment i amb els quatre nomenats en aquesta edició, ja han estat guardonats dotze professors de la URV: dos l’any 2008, Josep Domingo i Benjamí Iñíguez (que enguany han tornat a estar distingits); dos l’any 2009, Francesc Medina i Montserrat Diéguez; tres l’any 2010, Francesc Díaz, Òscar Pàmies i Anthony Pym; un el 2011, Àlex Arenas; i dos el 2012, Eduard Llobet i Marta Sales-Pardo.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*