05/04/2016

Tarragona ha acollit la III Simulació del Parlament Europeu

Tarragona i la URV han acollit aquest exercici parlamentari europeu, en el qual ha participat una setantena de persones, la majoria estudiants, el dilluns 4 d'abril al campus Catalunya. L'objectiu ha estat conèixer millor el funcionament i la importància d'aquest òrgan, i divendres 8 d'abril tres europarlamentaris catalans se sotmetran a les preguntes dels estudiants i del públic

La sessió plenària del Parlament ha tingut lloc a l'Aula Magna del campus Catalunya. Foto: Oficina Europe Direct.

Tarragona i la URV ha acollit per segona vegada la Simulació del Parlament Europeu, organitzada per la Facultat de Ciències Jurídiques i l’Oficina Europe Direct Tarragona. El primer cop que es va fer l’exercici a Catalunya va ser a Girona.

Han participat estudiants de les assignatures Institucions de Dret de la Unió Europea i de Dret Parlamentari del grau de Dret de la URV, alumnes de postgrau i ciutadans. Al llarg del matí, com els eurodiputats en seu parlamentària, els participants en la simulació han treballat en el marc de grups polítics reals: Democristians Europeus, Socialdemòcrates Europeus, Esquerra-Verda Europea i Liberals Europeus; i en les comissions sectorials de: Llibertats Civils, on s’ha debatut el paper de la Unió Europea en la crisi dels refugiats; en la de Medi Ambient, Salut Pública i Seguretat Alimentària, on s’ha tractat del Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre; en la d’Afers constitucionals, on s’ha examinat el paper del Parlament Europeu en les negociacions de l’Acord Internacional de Lliure Comerç ; i en la de Drets de la Dona i Igualtat de Gènere, en la qual s’ha discutit sobre la tolerància zero en la violència de gènere.

Tot plegat, reproduint les dinàmiques parlamentàries de Brussel·les, en una sessió plenària al final de la jornada s’han presentat i votat les propostes treballades en les comissions sectorials i debatudes amb els grups polítics. La presidenta de l’Oficina del Parlament a Barcelona, Maria Teresa Calvo, i professors de la URV, han assessorat jurídicament els grups de treball i han redactat les actes, aplicant el reglament, com si d’una sessió real es tractés. Les resolucions s’entregaran als eurodiputats presents en el debat del dia 8 d’abril i es faran arribar a la resta de representants parlamentaris catalans.

“El Parlament Europeu, el seu funcionament i la seva importància són encara molt desconeguts per la ciutadania”, diu el professor de la URV Alfons González Bondia, codirector de l’activitat juntament amb Marta Domènech, d’Europe Direct. “Amb un coneixement més acurat de la institució europarlamentària es pot exercir un control, desitjable i positiu, sobre el treball que fan els nostres representants”.

Compareixença de tres eurodiputats catalans

El divendres 8 d’abril hi ha una nova activitat. Amb l’objectiu que els tarragonins puguin aprofundir en la tasca que porten a terme els diputats europeus, s’organitza un col·loqui amb Francesc Gambús, eurodiputat del Partit Popular Europeu, Ramon Tremosa, de l’Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa, i Ernest Maragall, dels Verds/ALE. El debat el modera el periodista Xavier Grasset, i té lloc a les 12 hores a l’Aula Magna del campus Catalunya de la URV.

La simulació del Parlament i el col·loqui formen part del conjunt d’activitats complementàries que els estudiants de la URV poden realitzar per completar la seva formació. Així tenen la possibilitat d’aplicar de manera pràctica els seus coneixements i contrastar-los amb especialistes i actors polítics de primera línia.

L’Oficina Europe Direct Tarragona és l’organisme encarregat de fomentar el coneixement de les institucions europees entre els ciutadans de les comarques tarragonines i donar a conèixer l’oficina d’atenció a al ciutadania situada a la plaça Imperial Tàrraco. Fomenta el debat sobre temes europeus a la ciutat i canalitza les reaccions dels ciutadans cap a les institucions de la UE.

 

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*