27/11/2024
Tres projectes de la URV, guardonats als premis PAAS que atorga l’Agència de Salut Pública de Catalunya
Les tres iniciatives premiades treballen en millorar la nutrició dels infants, la qualitat de vida de gent gran jove i la formació de pediatres i infermeres per millorar les taxes d’obesitat infantil
Les tres iniciatives premiades treballen en millorar la nutrició dels infants, la qualitat de vida de gent gran jove i la formació de pediatres i infermeres per millorar les taxes d’obesitat infantil
L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha atorgat aquest dimarts els premis PAAS, que tenen per objectiu identificar, reconèixer i difondre projectes o iniciatives que millor han contribuït a assolir els objectius del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable. El lliurament d’aquests reconeixements s’ha fet en el marc de la XVII Jornada del PAAS, que s’ha fet aquest dimarts a Lleida. Entre les propostes valorades s’han escollit un primer premi i dos accèssits de projectes impulsats per la URV i un altre en col·laboració amb l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV).
El primer premi en l’àmbit de “Recerca” s’ha concedit al projecte Creativitat i lideratge per millorar els estils de vida amb i per la gent gran jove: PECT Pobles se centra en millorar la qualitat de vida de persones que es troben en el grup d’edat de 60-74 anys. L’interès per aquest sector radica en què, a partir dels 60 anys, s’observa un major impacte del procés d’envelliment, que provoca una menor qualitat de vida i una pèrdua de massa muscular, al voltant de 0,5-1% per any després dels 50 anys, avaluada en el context de la sarcopènia. El projecte premiat té per objectiu avaluar l’efectivitat d’una intervenció de ciència participativa sobre la millora d’hàbits dietètics, activitat física i qualitat de la son i paràmetres de sarcopènia en aquest segment de la població de zones rurals de Tarragona i afavorir que arribin a l’etapa de més de 75 anys en millors condicions per encarar el procés d’envelliment. El projecte està encapçalat per les investigadores del grup de recerca NFOC-salut de la URV Rosa Solà, Elisabet Llauradó, Lucía Tarro, Anna Pedret, Rosa M. Valls, Judit Queral, Maria de la Serra Besora, Claudia Jiménez i Cristina Sepúlveda.
En el mateix àmbit, el projecte PRINUT. Primera infància: Anàlisi Nutricional i Regulació d’Aliments Comercials s’ha endut un accèssit. Aquesta iniciativa sorgeix en resposta a la preocupació creixent per la qualitat nutricional dels aliments per a infants disponibles a l’Estat espanyol, en un context de polítiques de salut pública que busquen millorar l’alimentació infantil i reduir el risc de malalties no transmissibles a llarg termini. L’estudi, en el que hi participen les investigadores del Departament de Bioquímica i Biotecnologia Nancy Babio, Paulina Maria Leszcynsk, Sara de las Heras, Sangeetha Shyam i Jordi Salas-Salvadó, té per objectiu compilar i avaluar la informació nutricional dels productes destinats a infants menors de 36 mesos, analitzar el seu compliment amb els criteris del Model de Perfils Nutricionals i Publicitat de l’OMS i identificar els productes que requereixen regulació en la seva promoció.
També ha rebut un accèssit en l’àmbit “Sanitari” el projecte “Impacte de les entrevistes motivacionals per al tractament de l’obesitat infantil”, liderat per Verónica Luque i Albert Feliu, investigadors de la Unitat de Recerca en Pediatria, Nutrició i Desenvolupament Humà de la URV-IISPV. L’objectiu del projecte ha estat avaluar l’eficàcia d’una formació curta per a pediatres i infermeres per realitzar entrevistes motivacionals per al tractament de l’obesitat infantil, recolzats per dietistes-nutricionistes i materials educatius.
Els pacients sanitaris que van rebre la formació van assolir una major reducció del seu índex de massa corporal. Per estendre la implementació del programa, en acabar el projecte, es va oferir la formació també a professionals del grup control (i també es va fer extensiu a professionals del Camp de Tarragona) i els materials estan disponibles en línia de forma gratuïta. Actualment el grup treballa en una formació més complerta per facilitar la implementació a tot el territori.