20/12/2022

Tres projectes empresarials de la URV, reconeguts als premis Emprèn 2022 que atorga la Diputació de Tarragona

Datoma i Hacdos han estat guanyadors en les seves categories i Nanochronia ha rebut un reconeixement com a millor projecte finalista

Augmentar i consolidar empreses i projectes basats en la innovació, la tecnologia i els nous models de negoci. Aquest és l’objectiu dels Premis Emprèn, que atorga per 10è any consecutiu la Diputació de Tarragona i que enguany ha reconegut vint projectes empresarials, entre els quals hi ha tres de la Universitat Rovira i Virgili. Els guardons compten amb 7 categories, cada una d’elles premia projectes d’empreses o empreses que desenvolupin la seva activitat en els següents camps: turisme i experiències, cultura, innovació en l’àmbit de la salut, transformació digital, transició ecològica, energètica i alimentària, emprenedoria social i repte demogràfic. 

En la categoria d’Innovació en l’àmbit de la salut ha guanyat el projecte DATOMA. Aquesta iniciativa, es basa en la tecnologia d’anàlisi de dades científiques mitjançant la computació en remot. El projecte pretén construir una nova solució de computació en el núvol basada en la programació multinúvol sense servidor, per analitzar dades metabolòmiques. El projecte ha estat elaborat amb coordinació amb l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili i liderat pels investigadors Óscar Yanes, del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica i Pedro García, del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV. 

El premi Emprèn 2022 en la categoria de Transició ecològica, energètica i alimentària, ha estat per HACDOS. Aquesta iniciativa empresarial es basa en una tecnologia que permet generar hidrogen verd a partir d’aigües residuals mitjançant energia solar. El projecte ha estat liderat per l’investigador Alberto Puga, del grup de recerca MEMTEC del Departament d’Enginyeria Química de la URV i pel doctor per la Universitat Rafael Hernández. 

Els altres cinc guardons de les categories restants han estat pels projectes Educaports, una empresa especialitzada en educació ambiental al Parc Natural dels Ports; Bekarme, un model de negoci sostenible de moda circular i upcycling; Lets Ebau, una aplicació per dispositius mòbils amb l’objectiu de ludificar la preparació de les proves de selectivitat; Cooperativa Terram, una empresa que a través d’una explotació agrícola facilita la inclusió de persones en risc d’exclusió social i Torclum, una empresa dedicada al cultiu de l’olivera i a l’elaboració de l’oli d’oliva. Totes les iniciatives premiades han rebut una dotació econòmica de 4.000 euros que han de servir per fer avançar el projecte. A més, també s’ha ofert a les iniciatives guanyadores un servei d’assessorament personalitzat per part de l’equip tècnic de la Diputació i de les entitats col·laboradores. 

Reconeixement a NanoChronia 

Al marge dels set guardons atorgats, els Premis Emprèn també han lliurat 15 reconeixements als millors projectes finalistes, amb una dotació econòmica de 1.000 euros. Un d’aquests reconeixements ha estat pel projecte NanoChronia. Aquesta iniciativa proposa la fabricació i desplegament d’una xarxa de sensors per controlar l’amoníac, l’àcid sulfhídric i l’hidrogen, en condicions no favorables com les dels entorns industrials o explotacions intensives. La proposta ha estat presentada per l’equip liderat per l’investigador Eduard Llobet, del grup de recerca Microsystems and Nanotechnologies de la URV.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*