30/11/2017

Un llibre en homenatge a Géza Alföldy, el màxim especialista de la Tàrraco romana

La Universitat Rovira i Virgili i l’Institut Català d'Arqueologia Clàssica publiquen una selecció d’articles seus traduïts de l’alemany per primera vegada

Inscripció de pedestal d'estàtua, dedicada al Geni de la Colònia Tàrraco (MNAT).

El llibre Géza Alföldy. Estudios tarraconenses s’ha presentat avui a la seu de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC), coeditat pel mateix Institut i la URV amb motiu del 25è aniversari de la universitat. A l’acte han assistit unes vuitanta persones. El volum és un homenatge al científic hongarès que va ser el màxim especialista de la Tàrraco romana i doctor honoris causa de la URV. Aplega una dotzena llarga d’articles seus sobre les inscripcions de la ciutat, publicats originalment en alemany i algun en llatí, a més d’introduccions que els contextualitzen i actualitzen.

L’obra, coordinada per la professora de la URV i investigadora de l’ICAC Diana Gorostidi, ha comptat amb la col·laboració de nombrosos especialistes d’àmbit hispànic i ha tingut el suport del DAI (Institut Arqueològic Alemany). Com ha destacat Gorostidi, del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, l’obra evidencia que “la recerca del professor Alföldy va ser pionera en molts àmbits de la història i de l’arqueologia de Tàrraco, de l’antiga província Tarraconensis i d’Hispània en general”. Jaume Massó, del Museu d’Arqueologia Salvador Vilaseca de Reus i president del Centre de Lectura, ha glossat la figura de l’homenatjat i ha acabat afirmant que era “excepcional com a epigrafista i com a persona”.

D’esquerra a dreta Jaume Massó, Begoña Floría, Josep Anton Ferré, Joan Gómez Pallarès i Diana Gorostidi, durant la presentació.

L’acte també ha comptat amb la presència de rector de la URV, Josep Anton Ferré, del director de l’ICAC, Joan Gómez Pallarès, i de la tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Tarragona i consellera de Festes, Cultura i Patrimoni Històric, Begoña Floria.

El professor Géza Alföldy (Budapest,1935- Atenes 2011) va formar part del Consell Científic Assessor de l’ICAC i va ser nomenat doctor honoris causa per la URV el 2009. Va ser un dels historiadors de l’antiguitat i epigrafistes de referència de la segona meitat del segle XX i inicis del XXI. Doctor per la Universitat de Budapest, va ser catedràtic de la Universitat de Heildelberg (Alemanya). Va ser nomenat doctor honoris causa per diverses universitats i també va rebre la Creu de Sant Jordi del Govern de la Generalitat de Catalunya (2001) i la Medalla d’Argent de la Ciutat de Tarragona (2008).

El seu treball sobre les inscripcions de Tàrraco va contribuir molt a divulgar internacionalment el patrimoni arqueològic i epigràfic de la ciutat, primer amb la publicació de les Römischen Inschriften von Tarraco (1975) i, poc abans de la seva mort, amb el fascicle del Corpus Inscriptionum Latinarum, dedicat a Tarragona.

L’investigador a Tarragona l’any 2010.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*