31/03/2017

Un llibre tracta la fibromiàlgia des de totes les perspectives

Compartir experiencias, combatir el dolor. Una visión de la fibromialgia desde el ámbito bio-psico-social l'han coordinat Pilar Montesó de la URV i Lluís Rosselló de l'Hospital de Lleida

Els professors coordinadors del llibre, Pilar Montesó i Lluís Rosselló.

La síndrome de la fibromiàlgia està sent molt estudiada els últims anys per la seua elevada incidència i també perquè encara no està clara la seua etiopatogenia, és a dir què és el que la provoca. Pot tenir una evolució molt variable i en la majoria de casos els tractaments no són gaire efectius. Això, sumat al seu caràcter invalidant i la gran afectació que té en la qualitat de vida de les persones que la pateixen, fa que tingui un interès especial. Amb l’objectiu de donar a conèixer les últimes investigacions que s’han dut a terme tan a nivell nacional com internacional sobre aquesta malaltia, Publicacions URV acaba d’editar el llibre Compartir experiencias, combatir el dolor. Una visión de la fibromialgia desde el ámbito bio-psico-social, en la seva col·lecció de Recerca. L’obra ha estat coordinada per la professora del Departament d’Infermeria de la URV al campus Terres de l’Ebre, Pilar Montesó, autora també de diversos estudis sobre aquesta malaltia; i Lluís Rosselló, reumatòleg i cap clínic de la Unitat de Reumatologia i Fibromiàlgia de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida.

El llibre inclou articles de diversos professionals que treballen en l’àmbit assistencial, docent i investigador de la UdL, la UAB i la URV, i també de l’Hospital Santa Maria de Lleida i del Verge de la Cinta de Tortosa. Aquests articles estudien la malaltia des de diferents perspectives, des de l’antropologia, la infermeria, la sociologia i la medicina fins a la psicologia. Així parlen del mindfulness (concentració i meditació) com a opció per combatre la malaltia, de la construcció social del dolor, de la relació de la malaltia amb comportaments suïcides, o la manera d’encarar-la amb tractaments multidisciplinaris. També es parla del diagnòstic psicosocial de gènere, una eina metodològica de diagnòstic orientada al camp de la salut pública que té per objectiu articular el diagnòstic clínic de fibromiàlgia a partir d’un treball transdisciplinari entre les ciències socials i les ciències de la salut.

El llibre es va presentar el dia 17 de març en una jornada sobre fibromiàlgia celebrada a l’Aula Magna del campus de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida. I la presentació va anar a càrrec dels dos autors. L’obra està disponible en format paper i digital de pagament.

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*