22/06/2022

Un projecte europeu permetrà identificar biomarcadors clau per millorar l’abordatge de l’obesitat infantil

L’estudi, coordinat per un equip investigador de la URV-IISPV CERCA analitzarà el resultat de la interacció d’aspectes com la dieta, l’entorn o la genètica i els seus efectes en cada persona a través de metabòlits, marcadors en sang i en orina

Un estudi europeu coordinat per investigadors i investigadores de la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili-CERCA permetrà conèixer què passa dins de l’organisme quan hi interaccionen aspectes clau per a la salut com els hàbits alimentaris i de la son, l’exercici físic, els condicionaments de l’entorn en el que vivim o la genètica. Totes aquestes interaccions juguen un paper clau en l’elevada incidència que l’obesitat i les malalties relacionades tenen actualment a la societat, i especialment entre la població infantil.

La influència de la dieta, l’entorn, els hàbits horaris, la genètica, el medi ambient o l’activitat física es pot estudiar en uns marcadors presents en la sang i en l’orina anomenats metabòlits. ”Aquestes molècules són resultants del nostre estil de vida: què hem menjat, què hem consumit… què està passant actualment al nostre cos, en definitiva. Per això, en estudiar-los podrem conèixer com aquests hàbits de salut interaccionen entre si i tenen efectes diferents per a cada”, explica Verònica Luque, investigadora de la Unitat d’Investigació en Pediatria, Nutrició i Desenvolupament Humà (URPNDH) de la URV, que està involucrada en l’estudi.

Una de les novetats d’aquesta recerca és que permet recopilar una enorme quantitat de dades d’infants i adolescents de diferents països i edats, ja quela mostra és de 3.300 participants, d’entre els 0 i els 18 anys. Gràcies a l’aplicació de la intel·ligència artificial i de la bioinformàtica es gestionaran totes aquestes dades per tal d’entendre des d’un punt de vista més global aspectes clau del creixement i l’alimentació en l’etapa de la infància.

Equip investigador que ha participat en el projecte.

Els principals biomarcadors identificats en aquest estudi es recolliran en una aplicació web amb l’objectiu de què tingui aplicació en l’àmbit de la investigació i de la pràctica clínica: “una vegada estudiats aquests metabòlits, amb l’equip de bioinformàtica dissenyarem una aplicació web que podria tenir potencials aplicacions a la clínica. Per exemple,a l’hora de fer el seguiment hospitalari d’un pacient que té obesitat i després d’analitzar uns metabòlits determinats en sang o en orina n’introduiríem els valors a aquesta aplicació i obtindríem informació sobre quin tipus de dieta segueix o quin és el seu estat metabòlic”, explica Duque.  “En un projecte de recerca acumulem moltes dades; la intel·ligència artificial ens ajuda a interpretar-les, però calen eines que traslladin aquest coneixement a la realitat de la pràctica assistencial”, conclou la investigadora.  L’equip d’investigació que participa en el projecte té caràcter multidisciplinar i inclou especialistes en nutrició, pediatria, anàlisi de laboratori i bioinformàtica.

L’estudi, que porta per títol “Caracterizació de biomarcadors de dieta, activitat física i son en nens i joves” ha estat finançat per l’Instituto de Salud Carlos III i els fons Next Generation EU, que dona suport a les actuacions del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El projecte ha estat seleccionat prèviament per part de la xarxa europea d’investigació The Joint Programming Initiative ‘A Healthy Diet for a Healthy Life’, dins de la convocatòria d’ajuts STAMIFY 2021. També ha rebut finançament per part de l’European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation programme i compta amb la participació d’investigadors i investigadores de diferents institucions i centres de recerca. Tindrà una durada de 36 mesos i està previst que finalitzi el desembre de 2024.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*