16/01/2023
Un projecte innovador permetrà produir asfalt a partir de purins
La iniciativa l’ha impulsat el grup empresarial Romero Polo i hi ha participat un equip investigador del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat
La iniciativa l’ha impulsat el grup empresarial Romero Polo i hi ha participat un equip investigador del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat
El grup empresarial dedicat a la construcció, Romero Polo, ha impulsat un projecte d’innovació per fabricar lligants asfàltics ecològics a través de l’ús de purins amb l’objectiu de reduir l’impacte mediambiental procedent de barreges asfàltiques. Per portar a terme el projecte la companyia ha comptat amb la col·laboració d’un equip investigador del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili, i també d’investigadors de la UPC i la UVIC.
El projecte té la finalitat de disminuir el consum de lligant asfàltic provinent del petroli i substituir-lo, de forma total o parcial, per lligants asfàltics procedents de materials reciclats, coproductes o residus. Això permetria una doble avantatge: reduir l’ús de producte de base petrolífera i aprofitar els purins, els residus orgànics procedents d’explotacions ramaderes d’origen porcí, que actualment suposen un problema mediambiental i econòmic.
El grup investigador format per Jacky Cheikhwafa, Katarzyna Glinska, Esther Torrens i Christophe Bengoa, del Departament d’Enginyeria Química de la URV, s’ha encarregat del disseny i treball experimental del projecte, que ha consistit en identificar les característiques dels purins i en la producció de biolligants asfàltics mitjançant un procés termoquímic en les explotacions ubicades al territori. Aquest procés s’anomena hidrolicuefacció tèrmica. El projecte busca alinear el sector de la construcció de carreteres amb la conservació mediambiental.
La companyia espera que aquest projecte sigui una realitat en els propers anys, el que suposaria una transició cap a un model basat en el consum de residus provinents del sector ramader des d’una visió de bioeconomia circular, facilitant que aquestes zones tradicionalment agrícoles i ramaderes facin un salt industrial i econòmic qualitatiu.
“Aquesta recerca constitueix el punt de partida per a la realització de futurs projectes de R+D+I amb uns nivells de preparació tecnològica més elevats i amb l’objectiu final d’obtenir un producte viable econòmicament i, alhora, ecològic i sostenible mediambientalment”, explica Jaume Gasia, responsable d’R+D+I a l’empresa Romero Polo. “Ara la companyia està desenvolupant un nou projecte més ambiciós que permet optimitzar el producte obtingut i també la tecnologia, amb la finalitat de portar a terme un escalat semi-industrial”, afegeix.
El projecte ha estat parcialment finançat pel Centre de Desenvolupament Tecnològic i Industrial (CDTI) del Ministeri d’Economia i Competitivitat.