03/02/2016

La conferència internacional MEDINES analitza les respostes humanes als canvis climàtics en la Prehistòria

Hi ha més de 60 inscrits procedents de Croàcia, Suïssa, Amèrica o Finlàndia, i d'universitats com Cambridge, Arizona o Liverpool. Destaca la presència d'especialistes com els professors Barker o Barton, experts en procés de resiliència i d'adaptació. Té lloc del 3 al 5 de febrer a CaixaForum Tarragona

Experts de diversos països del món, com Finlàndia, França, Estats Units, Itàlia, Sud-àfrica i Anglaterra participen a International Conference Late Glacial to Early Holocene Socio-ecological responses to climatic instability within the Mediterranean Basin (Conferència Internacional sobre respostes socioecològiques de la inestabilitat climàtica a la conca del Mediterrani entre el període tardiglacial i principis de l’holocè), MEDINES. L’organitza l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social) i l’Obra Social de la Caixa, se celebrarà a CaixaForum Tarragona, del 3 al 5 de febrer.

Hi ha més de 70 investigadors inscrits de països com Croàcia, Suïssa, Amèrica i Finlàndia, i d’universitats com Cambridge, Arizona o Liverpool, que presenten pòsters i/ o comunicacions. A destacar la presència dels professors Graeme Barker (Cambridge University) o Michael Barton (Arizona State University), Eleni Asouti (University of Liverpool) i Jean Françoise Berger (Université de Lyon2), els quals imparteixen ponències sobre l’impacte dels canvis climàtics abruptes sobre les últimes poblacions de caçadors-recol·lectors i d’agricultors en la Prehistòria mediterrània, especialment pel que fa als processos de resiliència i d’adaptació. Aquests dos aspectes es discuteixen a més en dues taules rodones que inclou la trobada i en les quals participen alguns d’aquests científics de prestigi internacional.

Altres temes que es tracten a MEDINES són l’ascens del nivell del mar i l’aridesa, així com els canvis en la distribució de la flora i la fauna.

Un marc de referència

Aquest congrés internacional té per objecte establir un nou marc de referència per a investigar les interaccions ambientals dels humans a la conca de la Mediterrània des del final del Paleolític Superior al Neolític (és a dir, entre fa 17.000 i 6.000 anys). Aquest escenari inestable va ser testimoni d’alguns dels canvis més significatius de la prehistòria humana, com ara la desaparició de les tradicions culturals del Paleolític Superior i dels estils de vida dels caçadors recol·lectors per donar pas a l’expansió de l’agricultura.

Més informació:

MEDINES

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*