28/09/2021

L’exposició “Dones en lluita” es pot veure al CRAI Catalunya fins al 8 d’octubre

La mostra apropa al públic la lluita de les treballadores de la indústria tèxtil de Tarragona. Després recorrerà els centres cívics de la ciutat i es faran visites guiades

Un moment de la inauguració de l'exposició "Dones en lluita".

L’exposició “Dones en lluita. Conflictes laborals a la indústria tèxtil de Tarragona (1961-1980)”, que es pot veure al CRAI Catalunya fins al 8 d’octubre, fa un recorregut per la història de lluita de les treballadores de la multinacional tèxtil tarragonina Seidensticker-Valmeline. Elles van ser subjectes actius de la conflictivitat laboral a l’empresa entre el 1961 i el 1980 i protagonistes d’unes lluites que són peces fonamentals de la memòria històrica del moviment obrer femení.

El mateix projecte que n’ha recuperat la memòria en forma de llibre i de documental, dirigit per la catedràtica del Departament d’Història i Història de l’Art de la URV, Montserrat Duch Plana, porta ara aquesta història de lluita per la millora de les condicions i els drets laborals a diversos punts de la ciutat de Tarragona a través d’una exposició itinerant, comissariada per Sara Masalias Palou i dissenyada per Maite Maset Ferrer.

Aquest dilluns al vespre s’ha inaugurat l’exposició al CRAI Catalunya, on Montserrat Duch ha recordat que “en temps d’individualisme rememorem la capacitat d’acció col·lectiva de les dones, l’exposició fa història i memòria”. Segons Sara Masalias, la lluita d’aquestes dones “va deixar una empremta en la memòria col·lectiva, que té fils de continuïtat en les batalles actuals”. Recorda que les seves bates vermelles, “com el color de la revolta”, es van incorporar en l’imaginari col·lectiu obrer a Tarragona.

Un moment de la inauguració de l’exposició “Dones en lluita”.
Visites guiades a l’exposició

A partir del 18 d’octubre, l’exposició començarà un recorregut pels centres cívics de Tarragona i els CRAI de la Universitat amb l’objectiu d’apropar al públic la història de les primeres mobilitzacions que un grup de treballadores van fer durant la dictadura franquista i la Transició i reconèixer la lluita d’unes dones que van respondre a una situació injusta en un context polític i social complex.

La comissària de “Dones en lluita”, Sara Masalias, farà tres visites guiades en horari de 10 a 13 h i de 17 a 20 h, per a les quals cal reservar a través del programa de tardor de la Xarxa de Centres Cívics, disponible properament. S’organitzaran el 3 de desembre al Centre Cívic de Bonavista; el 14 de gener al Centre Cívic de Sant Salvador, i el 4 de febrer al Centre Cívic de Sant Pere i Sant Pau.

A més a més, es farà una taula rodona el 20 d’octubre, a les 18 h, al Centre Cívic de Torreforta, amb la participació de les ponents Ángeles de la Fuente Benito, autora del llibre Una història de dones en lluita. La conflictivitat laboral en empreses tèxtils multinacionals (1961-1980); Montserrat Duch Plana, directora del projecte finançat pel Ministeri de Presidència; Berta Ramos Martínez, autora del documental, i Sara Masalias Palou, comissària de l’exposició.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV