29/01/2024
Una plataforma digital abordarà la problemàtica de la violència obstètrica
La URV participa en aquest projecte europeu, que durant quatre anys desplegarà diverses accions per aconseguir un canvi sistèmic en l’atenció a la maternitat
La URV participa en aquest projecte europeu, que durant quatre anys desplegarà diverses accions per aconseguir un canvi sistèmic en l’atenció a la maternitat
La violència obstètrica es defineix com el tracte irrespectuós i abusiu que pateixen les dones durant el part en instal·lacions sanitàries. Està reconeguda per organismes internacionals com l’OMS o l’ONU com un problema greu de salut pública i una violació dels drets humans, tot i que sovint està oblidat o minimitzat. Ara, la Universitat Rovira i Virgili col·labora amb un grup investigador internacional amb l’objectiu canviar les polítiques públiques d’acord amb la investigació en aquesta problemàtica, posant les dones al centre per aconseguir un canvi sistèmic en l’atenció a la maternitat.
Amb la coordinació de la Università di Udine (Itàlia), s’ha format un equip multidisciplinari d’investigadors, professionals de la salut i membres d’organitzacions civils que es van reunir la passada setmana al campus Catalunya per posar les bases del projecte: dissenyar una plataforma digital internacional que esdevindrà una eina innovadora per garantir una atenció respectuosa a la maternitat i al part.
“Aquesta plataforma, que estarà en actualització constant, connectarà la recerca acadèmica amb les polítiques públiques, enfocant-se a les necessitats de les dones i la societat civil”, explica Serena Brigidi, investigadora del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV (DAFITS), que participa en el projecte implementant un programa de formació adreçat a professionals de la salut, especialment a ginecòlegs i obstetres, que tingui en compte aspectes de gènere i drets humans.
Durant els propers quatre anys es vol crear consciència sobre la violència obstètrica, però també oferir solucions pràctiques i efectives per aconseguir un canvi sistèmic en l’atenció a la maternitat. “Volem que el projecte IPOV-Respectful Care sigui una oportunitat per replantejar i millorar les pràctiques obstètriques a nivell mundial, posant l’èmfasi en el respecte, la dignitat i els drets de les dones durant un dels moments més importants de les seves vides”, afirma Brigidi.
Per fer-ho possible s’hi ha implicat un total de 39 professionals que pertanyen a 19 institucions de 9 països diferents que també impulsaran també activitats de recerca, formació, difusió i comunicació, així com la producció de materials divulgatius, materials de conscienciació, seminaris i publicacions científiques. La iniciativa s’ha impulsat en el marc del programa europeu Horizon-MSCA-2022-Staff Exchange.