14/07/2017
Una tecnologia permetrà identificar els diferents llevats de les soques de forma ràpida i precisa
El projecte l'encapçalen investigadors del Departament d'Enginyeria Química de la URV i ha rebut finançament de la Xarxa de Referència en Tecnologia dels Aliments
El projecte l'encapçalen investigadors del Departament d'Enginyeria Química de la URV i ha rebut finançament de la Xarxa de Referència en Tecnologia dels Aliments
Investigadors del Departament d’Enginyeria Química de la Universitat Rovira i Virgili estan treballant conjuntament amb el Parc Tecnològic del Vi –VITEC- en el desenvolupament d’un mètode ràpid de discriminació de llevats que permetrà diferenciar, en poques hores i in situ, soques de Saccharomyces cerevisiae i d’altres soques de llevats que no són aquest però que també s’utilitzen per l’elaboració de vi.
La utilització de llevats que no són Saccharomyces cerevisiae autòctons durant el procés d’elaboració del vi és un mètode cada vegada més utilitzat, ja que millora les característiques organolèptiques del vi final, i això fa que les empreses vitivinícoles tinguin un especial interès en identificar i aïllar els llevats que tenen en les seves vinyes i cellers.
De fet, l’espectroscòpia d’infraroig ja està sent utilitzada com a sistema de control de la qualitat del vi, i amb aquesta nova aplicació que combina l’infraroig amb l’anàlisi multivariant, es proposa també obtenir informació a nivell microbiològic. Aquesta nova tecnologia desenvolupada conjuntament entre la URV i VITEC permetrà analitzar mostres in situ gràcies a un sistema portàtil, i obtenir els resultats en poques hores.
El projecte està encapçalat per Sílvia de Lamo del Departament d’Enginyeria Química de la URV i Miquel Puxeu i Imma Andorra del VITEC, i ha rebut 9.650 euros de la XARTA (Xarxa de Referència en Tecnologia dels Aliments) per impulsar aquesta recerca, que es troba en fase inicial. Els investigadors calculen que uns dos anys la tècnica podria estar disponible al mercat, i s’explotaria conjuntament amb VITEC.