11/12/2020

Unes 40 empreses i institucions presenten projectes a la plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud

Totes les iniciatives sorgides de la primera trobada s'enviaran abans que acabi l’any al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic com una proposta conjunta i cohesionada a nivell territorial

Una vintena de projectes és el resultat del primer market place convocat per la plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud, que lidera la URV, i en el que va participar una quarantena d’empreses i institucions del territori interessades en desenvolupar iniciatives que girin al voltant d’aquest combustible generat a partir de fonts d’energia renovables. La trobada virtual, que es va fer el 3 de desembre passat, va servir per copsar el potencial que tenen els agents del territori per donar una resposta conjunta a l’estratègia de la Comissió Europea de reduir les emissions contaminants i assolir una Europa climàticament neutra l’any 2050 com a reacció a l’emergència climàtica.

Les propostes que es van presentar durant la sessió havien estat prèviament treballades en tres grans grups temàtics: la mobilitat amb l’ús de l’hidrogen, l’economia circular d’aquesta energia i les infraestructures bàsiques que requereix.

L’objectiu de la trobada va ser explicar i conèixer els diferents projectes, proposar estratègies de millora i establir contactes de col·laboració entre els agents participants. La Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud treballa ara per aglutinar totes aquestes idees, que es troben en diferents fases de desenvolupament, amb la intenció d’elaborar un portfoli de projectes a nivell executiu per donar-los una visió estratègica de territori.

Abans que acabi l’any, aquest conjunt de propostes s’enviarà al Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, que està recollint expressions d’interès per conèixer quins projectes s’estan movent arreu de l’Estat espanyol sobre l’hidrogen verd. Paral·lelament, la plataforma continuarà treballant en un pla d’acció de cara al 2021.

Una necessitat del territori

La Plataforma Hidrogen Verd Catalunya Sud sorgeix de la constatació que aquesta regió té una elevada concentració de consum i de producció d’energia, amb tres reactors nuclears actius a l’Hospitalet i Ascó, el complex petroquímic del Camp de Tarragona, quatre centrals de cicle combinat, més de vint parcs eòlics en funcionament, deu més amb autorització, i la central hidroelèctrica de Riba-roja d’Ebre. D’aquí la necessitat de crear valor social, econòmic i ambiental sostenible a través de la implementació de l’hidrogen verd com a vector clau de la transició energètica, una qüestió que es va fer evident en els treballs realitzats des de les Jornades d’emergència climàtica i transició energètica que es van celebrar a la URV l’octubre del 2019.

Print Friendly, PDF & Email