15/04/2016

Un equip internacional, amb investigadors de la URV, candidats a un gran projecte del Cancer Research UK

Un equip multidisciplinari de científics internacionals encapçalats per la Universitat de Southampton (Regne Unit) i del que formen part els investigadors de la URV Oscar Yanes, Roger Guimerà i Marta Sales, ha estat seleccionat junt amb vuit grups més, per participar de la fase final del Grand Challenge Award, que impulsa el Cancer Research UK i que preveu lliurar 20 milions de lliures pel finançar un projecte que resolgui algun dels reptes més complexos en la recerca del càncer

D'esquerra a dreta: Roger Guimerà, Marta Sales i Oscar Yanes. Foto: Anna Plaza

L’equip reuneix experts mundials especialistes en inmunogenètica, genètica, bioquímica, i especialistes en càncer de sang i càncer d’ossos. El projecte, liderat per l’investigador Surinder Sahota de la Universitat de Southampton, buscarà la manera de predir amb precisió si els pacients amb gammapatia  monoclonal de significat incert (GMSI)- que es considera una condició precancerosa- poden desenvolupar mieloma múltiple, un càncer de la sang que es localitza a la medul·la òssia.

L’equip proposa de fer un anàlisi integral de l’ADN dels pacients amb GMSI per buscar canvis que també es donen en el mieloma. Combinant aquesta informació amb la que es té sobre les molècules defectuoses dins de les cèl·lules i sobre com el sistema immune reacciona a GMSI i el mieloma, l’equip espera poder predir, el més aviat possible, quins pacients desenvoluparan càncer.

Una identificació primerenca beneficiaria 80.000 persones d’arreu del món que moren de mieloma cada any, i, a més, també permetria identificar característiques de transició per les  quals altres tipus de càncer poden ser letals.

L’equip el formen també investigadors de la Universitat d’Oxford (Regne Unit), de la Universitat de Heidelberg (Alemanya), del consorci Institut d’Investigacions Biomèdiques Augustí Pi i Sunyer (IDIBAPS), de Barcelona i la Yale School of Medicine (EUA), que  rebran un finançament inicial per redactar la seva proposta d’investigació completa. Per part de la Universitat Rovira i Virgili hi prendran part els investigadors Oscar Yanes –Centre de Ciències Òmiques-URV- Roger Guimerà i Marta Sales, del Departament d’Enginyeria Química, que formen part de  l’equip per l’expertesa en els seus àmbits de recerca. La proposta guanyadora dels vint milions de lliures es donarà a conèixer a la tardor de 2016.

El premi Grand Challenge pretén revolucionar la forma de diagnosticar, prevenir i tractar el càncer mitjançant la suma dels equips dels millors científics de tot el món per trobar respostes a les preguntes crucials sobre com salvar més vides de càncer.

Surinder Sahota, de la Universitat de Southampton, responsable de l’equip MAPT-MM, destaca que el seu consorci està molt satisfet de ser un dels vuit preseleccionats  pel Cancer Research UK:  “això ara ens permetrà progressar cap a una sol·licitud completa”. Pel líder de l’equip, el consorci es va sentir atret per aquesta convocatòria que els repta a distingir entre els càncers letals, que requereixen tractament, i els que no ho són.  “Ens centrarem en com la gammapatia monoclonal de significat incert es transforma en mieloma múltiple utilitzant una multitud d’enfocaments experimentals interconnectats”. Aquesta estratègia només ha estat possible mitjançant l’aprofitament dels coneixements disponibles a tot el món. “Hem reunit un equip d’investigadors internacionals, cadascun amb una empremta líder en investigació en els seus camps, i també hem inclòs un defensor del pacient com una part important i integral del nostre equip”, explica.

El  director executiu de Cancer Research UK, Harpal Kumar,  apunta que “el nivell de les sol·licituds pel Grand Challenge és una prova del notable talent global que treballa en la investigació del càncer. És inspirador veure als científics de totes les disciplines i nacions unint-se en la lluita contra la malaltia “. De la seva banda, Rick Klausner, president del grup assessor del Grand Challenge destaca que no va ser tasca fàcil poder fer la tria dels vuit seleccionats davant de tants equips “excepcionals” que han proposat nous enfocaments “però estem encantats amb els equips que hem seleccionat i esperem conèixer més sobre els seus plans per respondre les qüestions més complexes del càncer”.

El Research Cancer UK

El Research Cancer UK és una de les organitzacions sense ànim de lucre més importants del món dedicada a la investigació del càncer. El seu treball, pioner en la prevenció, diagnòstic i tractament del càncer, ha ajudat a salvar milions de vides. Aquest organisme no rep fons del govern per la seva investigació sinó que es basa en donacions. La seva tasca i els avenços que han sortit d’aquest centre han estat elements clau perquè la supervivència al Regne Unit pel càncer s’hagi doblat els últims quaranta anys. Actualment, la taxa de supervivència al càncer al cap de deu anys és de la meitat dels malalts. Aquest centre pretén que, en un termini de 20 anys, aquesta taxa sigui de tres de cada quatre persones. El centre dóna suport a la recerca del càncer a través del treball de 4.000 científics, metges i infermeres.

Per a més informació sobre aquest centre i sobre el premi

 

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*