17/07/2018

Prop de 500 especialistes de la URV i l’IPHES han treballat a Atapuerca durant els 40 anys d’excavacions

La rectora visita la nova campanya d'excavacions. 90 dels 250 investigadors que hi treballen procedeixen de Tarragona

Investigadors al jaciment Gran Dolina d'Atapuerca.

Des de final de juny i fins al dia 26 d’aquest mes de juliol s’està fent als jaciments de la Sierra de Atapuerca (Burgos) una nova campanya d’excavacions que compta amb 250 investigadors. D’aquests, 86 persones de diferents disciplines les aporten la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES). De fet, les dues institucions han aportat fins a 500 especialistes des que l’any 1978 es van donar els primers passos per organitzar un equip científic multidisciplinari a l’entorn dels jaciments.

Des d’aleshores, l’Equip d’Investigación d’Atapuerca (EIA) no ha parat de créixer i les troballes que han obtingut han convertit aquest indret en un referent per a l’estudi de l’evolució humana. L’any 1988, Eudald Carbonell, que ja participava a les primeres excavacions, es va incorporar a la delegació de la Universitat de Barcelona a Tarragona -l’actual URV-, i al desembre de 2004 va nèixer l’IPHES. Des d’aleshores, el pes del personal investigador procedent de l’IPHES i de la URV ha anat en augment.

Així, al llarg dels 40 anys d’excavacions sistemàtiques a Atapuerca, l’equip tarragoní ha facilitat quasi 500 persones, entre doctors, estudiants i tècnics de disciplines molt diverses, així com un codirector des dels anys noranta del segle passat, el professor Eudald Carbonell.

Des de l’inici del Prjecte Atapuerca, el personal investigador de la URV i l’IPHES ha participat en 250 articles científics sobre Atapuerca indexats al Web of Science i, a dia d’avui, els dos articles més citats sobre aquests jaciments han estat liderats per Carbonell: un publicat el 2008 a la revista Nature, sobre els fòssils humans d’1,2 milions d’anys trobats a la Sima del Elefante, i, en segon lloc, un que va publicar la revista Science el 1995 sobre els fòssils humans descoberts un any abans al nivell TD6 de Gran Dolina. En aquells moments, amb una antiguitat de més de 800.000 anys, eren els més vells trobats a Europa, i, per tant, eren els primers europeus.

Un moment de la visita de la rectora, María José Figueras, i el vicerector de Recerca i Planificació Científica, Francesc Díaz, als jaciments d’Atapuerca.

La rectora, María José Figueras, junt amb el vicerector de Recerca i Planificació Científica, Francesc Díaz, han visitat aquest 16 de juliol les excavacions d’Atapuerca acompanyats per Eudald Carbonell, codirector de les excavacions, i Robert Sala, director de l’IPHES, que els han guiat i els han explicat les troballes més importants fetes als jaciments. Figueras i Díaz han conegut a tots els investigadors de la URV i l’IPHES implicats en el projecte d’Atapuerca així com la dimensió de recerca i d’organització del projecte.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*