21/12/2022

Més de 5.000 estudiants de la URV han fet serveis a la comunitat durant els deu anys del Programa d’Aprenentatge Servei

Han treballat amb més d'un miler d'entitats en 700 projectes que combinen els processos d'aprenentatge amb la resolució de necessitats del territori

Neteja de platges que promou l'entitat Good Karma Projects. FOTO: Good Karma Projects.

El Programa d’Aprenentatge Servei (APS) està d’aniversari. La proposta educativa APS de la URV que combina processos d’aprenentatge i servei a la comunitat compleix una dècada, des que es va posar en marxa l’any 2012. Durant els seus anys d’història, l’APS ha desenvolupat al voltant de 700 projectes diferents, ha implicat 60 titulacions diferents i ha compromès 5.019 estudiants, formant a través de la pràctica reflexiva a professionals socialment responsables i compromesos cívicament. 

La URV va ser pionera en la institucionalització d’aquesta metodologia que ja comptava amb experiències reconegudes a la Universitat. A través d’assignatures i dels treballs de fi de grau i de fi de màster, els estudiants es formen treballant sobre necessitats reals de l’entorn per millorar-lo. Més concretament, durant aquesta dècada, han treballat amb un total de 452 entitats socials.  

Good Karma Projects, per exemple, és una d’aquestes entitats. “Contaminación de la costa de Tarragona por pellets de plástico. Informe jurídico” és el títol del projecte, coordinat per la professora del Departament de Dret Públic Aitana de la Varga i executat pels estudiants del Màster en Dret Ambiental Alejandro Herrero Palacio, Paloma Lacomba Martí-Belda, Valérie Pimentel, amb la col·laboració de Sara Ceballos Pérez, estudiant del grau en Dret, que se centra en la contaminació per pellets de plàstic, en el marc de l’assignatura Clínica Júridica Ambiental. El treball dels estudiants ha establert la base jurídica per lluitar contra la contaminació de la costa de Tarragona. 

Pellets de plàstic recollits a la platja. FOTO: Good Karma Projects.

L’encàrrec de l’entitat Good Karma Projects, amb la supervisió i tutorització dels professors Aitana de la Varga i Juan José Pernas Garcia, ha consistit a fer un estudi jurídic sobre la problemàtica ambiental sorgida arrel de les grans quantitats de pellets de plàstic que es dipositen a la platja de la Pineda de Vila-Seca i que arriben a altres territoris com la platja de Cavallers de les Illes Balears. “Aquest projecte dona l’oportunitat d’apropar els estudiants a la realitat social i a conflictes ambientals reals. Els convida a reflexionar i a ser membres proactius de canvis socials i jurídics en benefici de la societat”, afirma Aitana de la Varga. 

L’informe final aporta solucions i vies d’acció de gran utilitat per l’entitat, pel territori, per la defensa del medi ambient i per la natura. L’ONG Good Karma Projects assegura que aquest projecte representa un abans i un després en el coneixement del marc jurídic en l’àmbit local sobre aquest tipus de contaminació. “Gràcies a l’informe elaborat per l’APS disposem d’una base de coneixement jurídica sobre la qual continuar treballant”, declara Jordi Oliva, cofundador de Good Karma Projects. El pròxim 21 de març, l’ONG presentarà els resultats del projecte i de l’informe al Parlament Europeu, per promoure la regulació de la situació a escala europea. 

L’APS beneficia, doncs, els estudiants i també el territori: “Les entitats amb què es treballa sempre són sense ànim de lucre i normalment amb pocs recursos, que d’una altra manera no podrien obtenir aquest assessorament”, conclou Aitana de la Varga. 

10 anys del Programa d’Aprenentatge Servei
Print Friendly, PDF & Email