12/03/2015

Científics d’arreu del món exposen a la URV els últims avenços sobre canvi climàtic a la península Ibèrica

L’evolució del delta de l’Ebre els últims anys o els efectes del canvi climàtic en el conreu de l’arròs, alguns dels temes que es tractaran al Simposi Internacional CLIMA-ES 2015 que se celebrarà al Campus Terres de l’Ebre de la URV

Els últims avenços en la detecció i estudi del canvi climàtic a la península Ibèrica i les últimes projeccions de com evolucionarà el clima els propers anys s’exposaran aquesta setmana  al Simposi Internacional CLIMA-ES 2015: Avanços en la detecció i projeccions del canvi climàtic a l’Estat espanyol que se celebrarà de l’11 al 13 de març del 2015 al Campus Terres de l’Ebre de la URV. Organitzat sota l’aixopluc del C3 (Centre de Canvi Climàtic de la URV), en aquest Simposi hi participaran els principals experts en canvi climàtic a nivell nacional i internacional i es faran públics els últims avanços i projeccions sobre el canvi climàtic a l’Estat produïts des de la publicació del cinquè i últim informe de l’IPCC (el Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic), elaborat el 2013. És la primera vegada que a l’Estat espanyol tots els organismes amb interès i responsabilitat sobre el canvi climàtic – AEMET (Agència Estatal de Meteorologia), OECC (Oficina Espanyola de Canvi Climàtic), Ports de l’Estat, IEO (Institut Estatal d’Oceanografia), AEC (Associació Espanyola de Climatologia), AME (Associació Meteorològica Espanyola), Comitè Nacional CLIVAR-ES i Comitè Nacional WCRP-ES- organitzen conjuntament i donen suport a una activitat integradora de discussió científica d’aquest tipus.  L’objectiu final és l’elaboració d’un informe sobre el passat, el present i el futur del clima a l’Estat, a l’estil dels informes de l’IPCC.

En aquesta trobada un total de més de 100 experts en canvi climàtic presentaran 9 ponències convidades i  109 contribucions científiques, de les quals 45 són presentacions orals i 64 en format pòster. I s’hi ha inscrit un centenar de persones provinents principalment de l’Estat espanyol però també de França, Alemanya, Portugal, Itàlia i fins i tot de Mali.

El Simposi s’ha estructurat en sis sessions que abordaran les següents qüestions: reconstruccions paleoclimàtiques a la península Ibèrica; observació climàtica i tècniques de reconstrucció del clima, variabilitat atmosfèrica al sector euro-atlàntic; variabilitat oceànica i variacions del nivell del mar a la costa peninsular i arxipèlags. Els canvis i tendències observats els últims anys; i les projeccions climàtiques regionals a l’Estat espanyol per als propers 30 anys tant des del punt de vista de l’atmosfera com del medi  marí. Així hi ha comunicacions sobre l’evolució del delta de l’Ebre des de la seua creació fa 8.000 anys i des de fa 200 anys quan va començar a ser colonitzat, sobre l’increment de la temperatura del riu Ebre o sobre l’efecte del canvi climàtic en el conreu de l’arròs. També es posaran damunt la taula les últimes dades sobre el clima del passat que s’han pogut extraure analitzant estalagmites i estalactites, els anells dels arbres o els sediments de rius i llacs. I també l’extracció de dades climàtiques a partir de rogatives (pregàries per demanar que plogui).

Entre les ponències sol·licitades cal destacar La Reconstrucció i Simulació del Clima: des de l’escala global a la regional que anirà a càrrec de Fidel González-Rouco, de l’Institut de Geociències de la Universitat Complutense de Madrid i del CSIC;  Variabilitat climàtica i oceànica en aigües atlàntiques espanyoles. Canvis i tendències observades en les últimes dècades que impartirà César González-Pola de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), o  Projeccions regionals del clima de la Península Ibèrica (2060-2100), a càrrec de Manuel de Castro, de la Universitat de Castella la Manxa. També es mereixen una menció especial les investigacions realitzades pel C3 de la URV, centrades en la recuperació i qualitat de les sèries de dades climàtiques.

Per a finalitzar el Simposi s’ha organitzat dos esdeveniments paral·lels: un centrat en les oportunitats, limitacions i reptes per la provisió de serveis climàtics i una taula rodona sobre la comunicació del canvi climàtic a la societat i els seus reptes.

A l’activitat centrada entorn a la provisió de serveis climàtics a la societat intervindran destacats experts de l’estat i d’arreu d’Europa com en Fernando Belda, director de l’AEMET o Paco Doblas-Reyes, director del Barcelona Supercomputing  Center i es debatrà els reptes i les oportunitats per l’oferiment de serveis climàtics orientats a sectors específics d’activitat com la salut, l’aigua o l’energia.

L’objectiu de la taula rodona és explorar que s’ha de fer per oferir a la societat una informació rigorosa, equilibrada i creïble sobre el canvi climàtic. Com a ponents s’ha convidat a destacats noms de la comunicació:  Antonio Cerrillo de La Vanguardia;  Jose Luis Piñuel, de la Universitat Complutense de Madrid;  Pablo Meira de la Universidat de Santiago de Compostela;   Florenci Rey  de la cadena SER;  Ferran Puig de la web Ustednoselocree.com, especialitzada en divulgació científica sobre el canvi climàtic; i Rogelio Fernandez Reyes, també de la Universitat Complutense. I també hi haurà un acte paral·lel sobre serveis climàtics, en el qual hi participaran investigadors de l’IC3 (Institut Català de Ciències del Clima) i responsables de l’AEMET. Aquest acte està adreçat als serveis climàtics que elaboren i ofereixen informació que pot ser molt útil a molts sectors de la societat.

La inauguració del Simposi, aquest dimecres 11 de març, anirà a càrrec de Carmen Vela, secretària d’Estat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació; Fernando Belda, director de Producció i Infraestructures  d’AEMET;  Josep Anton Ferré, rector de la URV; i Ferran Bel, alcalde de Tortosa. Una vegada finalitzat el Simposi s’iniciaran els treballs per elaborar l’informe que es preveu que estigui enllestit en un any i que serà presentat a la societat espanyola.

Print Friendly, PDF & Email
Subscriu-te als butlletins de la URV

Comenta

*