25/01/2019

Combat matemàtic d’estudiants de secundària al campus Terres de l’Ebre

Un total de 140 alumnes de 2n i 3r d’ESO del territori participen en la primera fase de la VI Copa Cangur, un concurs de resolució de problemes de lògica matemàtica

La primera fase de la Copa Cangur es va dur a terme a l'aula 116 del campus ebrenc

Els centres guanyadors de la primera fase de la VI Copa Cangur 2019, que ha tingut lloc al campus Terres de l’Ebre de la URV aquest dijous 24 de gener, han estat el Col·legi de la Consolació de Tortosa, amb el primer equip classificat; el Col·legi Diocesà Sagrada Família de Tortosa, en segon lloc, i l’Institut Cristòfol Despuig, també de Tortosa, en tercera posició.

Es tracta d’un concurs presencial de resolució de problemes matemàtics que té per objectiu motivar els estudiants de secundària en l’aprenentatge de la ciència i la lògica matemàtica. Aquesta primera fase s’ha celebrat conjuntament a 27 seus d’arreu del país i els millors equips de cada seu s’han classificat per a les semifinals de la Copa Cangur que tindran lloc a Mataró el proper 7 de març. En el cas de les Terres de l’Ebre seran dos: el Col·legi de la Consolació i el Sagrada Família.

“No ens esperàvem quedar els primers”, ha explicat Clara Rollan, del Col·legi de la Consolació. tot precisant que dels 12 problemes que havien de resoldre en la prova d’aquest dijous el seu equip n’ha acabat resolent la meitat. “N’hi havia que et poden semblar fàcils a simple vista però que resulten molt complicats a mesura que els analitzes i a la inversa”, ha opinat.

L’equip guanyador del Col·legi de la Consolació amb els professors, acompanyats del director del campus ebrenc, Jordi Sardà, el sotsdirector, Xavier Farré; i la professora Llucia Mauri

En total, en aquesta primera fase de la Copa Cangur que s’ha fet al campus Terres de l’Ebre, hi han participat 140 alumnes de 2n i 3r d’ESO de quinze centres de secundària del territori repartits en vint equips de set membres.

Concretament, el concurs consisteix en resoldre 12 problemes de matemàtiques i de lògica matemàtica en només una hora. Es tracta d’una cursa contra rellotge en què la puntuació obtinguda per cada problema va variant durant el concurs i, per tant, la estratègia d’equip és molt important. Així, cada problema té assignada inicialment una puntuació de 20 punts, però va augmentant fins que un equip dóna la resposta correcta: un punt per cada minut; i també suma dos punts per cada resposta incorrecta que donin els equips. Durant el desenvolupament de la prova els equips poden seguir en directe l’estat del concurs, tant la puntuació i la classificació com els encerts i errors que porten acumulats cadascun dels participants el que dóna encara més emoció a la lluita.

La Copa Cangur, que aquest 2019 arriba a la sisena edició, està organitzada per la Societat Catalana de Matemàtiques amb el suport logístic d’eXplorium, una entitat que treballa en l’àmbit del lleure per fomentar l’aprenentatge transversal de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques.

És la primera vegada que aquest concurs es realitza al campus ebrenc i ha comptat amb la participació de quinze centres de secundària ebrencs: Institut Dertosa, Institut Cristòfol Despuig, Col·legi de la Consolació, Col·legi Diocesà Sagrada Família i Col·legi Teresià, de Tortosa; Institut de Camarles; Col·legi Sagrada Família i Institut els Alfacs, de Sant Carles de la Ràpita; Institut Blanca d’Anjou, del Perelló; Institut de Deltebre; Institut Escola Daniel Mangrané, de Jesús; Institut de Tecnificació d’Amposta; Institut Sòl de Riu, d’Alcanar; Institut Roquetes, i Institut Escola, de Batea. Per al campus ebrenc acollir la Copa Cangur és una manera d’estretir vincles amb els centres de secundària del territori i contribuir a fomentar la vocació per les matemàtiques.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*