09/05/2022

Comença a Tarragona i Reus el Festival de divulgació científica Pint of Science

Durant tres dies s’han programat sis xerrades de temàtica diversa i impartides per investigadores i investigadors del territori

Una de les activitats del Pint of Science de 2019 al pub Highland de Tarragona.

A les 18h d’aquest dilluns 9 de maig arrenca, a Tarragona i a Reus, el festival de divulgació científica Pint of Science. Aquesta iniciativa recupera la presencialitat després de dos anys, i ofereix al públic de les dues ciutats una oferta de xerrades científiques que durant els propers dies es podran anar a veure al bar La Cantonada (Tarragona) i al Cafè Teatre del Centre (Reus). Investigadores i investigadors de la Universitat i de diferents institucions del territori parlaran sobre ciència als bars en un total de dotze xerrades -dues per dia i ciutat-, en un ambient informal i interactiu, amb l’objectiu d’apropar la ciència al públic a través d’un llenguatge entenedor. L’Associació de Divulgació Científica del Camp de Tarragona (Divulga TGN) participa en l’organització d’aquest esdeveniment.

Durant els tres dies de festival les xerrades mantindran el caràcter participatiu de les edicions anteriors, ja que després de cada intervenció s’ofereix la possibilitat al públic assistent d’interactuar amb les investigadores i investigadors en un ambient informal i escurçar així la distància entre el món científic i la societat.

En aquesta edició es tractaran temes d’actualitat com l’energia nuclear, l’hidrogen verd o el desenvolupament d’investigacions punteres en tecnologia. Hi participaran investigadores i investigadors de la Universitat Rovira i Virgili, de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili, de l’Institut Català d’Investigació Química, de l’Hospital Sant Joan de Reus o de l’Institut d’Astrofísica de Canàries, entre d’altres.

Aquest és el cinquè any que el Camp de Tarragona acull aquest festival i situa Tarragona i Reus en el mapa de les més de 200 ciutats de 25 països d’arreu del món que el celebraran de forma simultània. Pint of Science és un esdeveniment divulgatiu científic amb un marcat caràcter internacional que es va idear amb l’objectiu de treure el coneixement de les universitats, laboratoris i centres de recerca i traslladar-lo a la ciutadania, per proposar una experiència divulgativa distesa i participativa amb la societat.

Vuit anys divulgant ciència

El Festival va néixer el maig del 2013 a l’Imperial College de Londres, quan els investigadors Mighael Mostkin i Praveen Paul van organitzar un esdeveniment en els seus laboratoris amb la finalitat de mostrar la recerca que realitzaven a persones afectades per diferents malalties mentals. A partir d’aquesta experiència van pensar que si la gent volia entrar als laboratoris per conèixer la tasca que fa la comunitat científica, també seria bona idea portar la ciència al lloc on és la gent. La iniciativa es va replicar en altres països fins que l’any 2015 es va celebrar la primera edició de Pint of Science a l’Estat espanyol. Des de llavors el festival ha crescut sostingudament. En la darrera edició presencial de 2019 van assistir 23.250 persones en els tres dies del festival, una xifra que el situava com el segon país amb més seus de Pint of Science en el món, només superada per Brasil.

A Tarragona, la primera edició del festival es va fer l’any 2018, de la mà de l’Associació per a la Divulgació Científica del Camp de Tarragona (Divulga TGN) i un any més tard també es va fer també a Reus. Aquesta associació sense ànim de lucre té l’objectiu d’apropar la ciència a la ciutadania a través de l’organització d’activitats de divulgació. L’entitat l’integren persones involucrades amb la Universitat Rovira i Virgili i amb centres de recerca i institucions del territori que impulsen aquest tipus d’iniciatives per fomentar un interès per la ciència cada vegada més creixent.

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*