22/05/2023

Comença el festival de divulgació científica Pint of Science a Tarragona, Reus, Tortosa i Amposta

Investigadores i investigadors de la URV imparteixen més de la meitat de les xerrades que durant tres dies aproparan la ciència a públic no expert en l'ambient informal de diferents bars: a Tarragona, a la Sala Zero i a l'Ol'Dirty Burgers; a Reus, a l'Absis i al Cafè Teatre; a Tortosa, al Botànic, i a Amposta, a la Llar

Pint of Science 2023, el festival de divulgació científica que proposa un punt de trobada entre la comunitat investigadora i el públic dels bars, arriba des d’avui i fins dimecres a Tarragona, Reus, Tortosa i Amposta. Durant tres dies, una trentena d’investigadores i investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i institucions i centres de recerca del territori aproparan la ciència, des de diferents disciplines, a un públic no expert: el que assistirà a la Sala Zero i l’Old Dirty Burgers (antiga Cantonada) de Tarragona, a l’Absis i al Cafè Teatre de Reus, al Botànic de Tortosa, i a la Llar d’Amposta.

Fer divulgació científica en l’ambient informal i distès d’un bar és el que caracteritza el festival, que se celebra des de fa vuit anys i en aquesta edició es fa simultàniament a 26 països de tot el món. A Tarragona i a Reus fa sis anys que s’organitza de la mà de l’Associació per a la Divulgació Científica al Camp de Tarragona. L’esdeveniment és gratuït i el programa complert, amb la llista de xerrades, bars, temàtiques i horaris ja es pot consultar a la web www.pintofscience.es.

El festival a Tarragona, Reus, Tortosa i Amposta tractarà temes tan actuals com la protecció a la natura, els ritmes circadians, l’energia de l’hidrogen, les conseqüències de la pressió turística, els efectes del tabaquisme,  les xarxes complexes, l’energia nuclear o els problemes de salut mental. Química, arqueologia, medicina, enginyeria, dret, genètica, lideratge, bioquímica o l’evolució humana són les diferents àrees que es tractaran durant els tres dies de festival.

Enguany hi intervenen una trentena de ponents de perfils diversos, que es troben en els seus inicis de la carrera investigadora, però també d’altres amb una àmplia trajectòria en el món de la recerca, com el catedràtic en física i matemàtiques a la URV Àlex Arenas; l’investigador del Departament de Geografia Antonio Paolo Russo o el catedràtic d’Enginyeria Química de la URV o el divulgador científic i catedràtic d’Enginyeria Química de la URV Laureano Jiménez. També participen investigadors d’altres centres de recerca del territori com l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut Pere Mata, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), l’Institut de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES), l’Institut Català de la Salut o l’Associació Jóvenes Nucleares.

Les de Tarragona, Reus, Tortosa i Amposta sumen una quarantena de xerrades, més de la meitat de les quals les imparteixen investigadores i investigadors de la URV. Aquestes se sumen a les més de 500 que es faran de forma simultània als mes de 300 esdeveniments que tindran lloc a l’Estat espanyol.

Pint of Science al món

El festival de divulgació científica Pint of Science va néixer el mes de maig de 2013 al Regne Unit, quan els investigadors Michael Mostkin i Praveen Paul van organitzar un esdeveniment als seus laboratoris amb l’objectiu de mostrar la recerca que feien a persones afectades per diferents malalties mentals. Ells mateixos van comprovar la gran repercussió que va tenir en aquests pacients, i van pensar que seria una bona idea portar la ciència allà on són les persones, com els bars. Uns anys després, aquest festival ha donat la volta al món i enguany es fa a 26 països de forma simultània.

Pint of Science 2023 és possible gràcies a la col·laboració d’organitzacions que patrocinen el festival i faciliten que sigui gratuït per al públic, com FMC Agricultural Solutions i Vadillo Asesores a nivell de l’Estat espanyol. A Tarragona i les Terres de l’Ebre s’ha comptat amb la col·laboració del Celler Masroig, l’Associació Jóvenes Nucleares i els bars participants: Sala Zero Tarragona, Old Dirty Burgers, Cafè Teatre de Reus i sala Absis, Botànic i Llar.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*