13/03/2018

La coordinació entre proveïdors és clau per optimitzar els recursos d’un model sanitari complex

Misericòrdia Carles analitza la relació entre la despesa sanitària i la millora dels serveis a les persones a les III Converses al Camp de Tarragona

El fòrum de debat Converses al Camp de Tarragona, que ahir i avui celebra la tercera edició, aplega experts en la gestió sanitària pública que van coincidir a destacar la gran complexitat del model sanitari de Tarragona per l’existència de nombrosos proveïdors públics i privats. Per aquest motiu, la coordinació en xarxa entre els diferents agents és clau per optimitzar els recursos que s’hi destinen. Les III Converses al Camp de Tarragona són organitzades per la Fundació Privada Mútua Catalana al Centre Tarraconense El Seminari amb la col·laboració de la URV.

La professora de la Facultat d’Economia i Empresa Misericòrdia Carles, que és especialista en Economia de la Salut, va resumir les primeres conclusions d’un estudi que analitza les variables individuals i territorials dels pacients del Camp de Tarragona. L’objectiu és millorar la relació entre la despesa que fa l’administració i els beneficis que aporta per a la millora dels serveis a les persones.

A més de Carles, també va intervenir a la taula rodona el degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut Antoni Castro, que va destacar la relació directa entre una bona coordinació sanitària i la recerca científica impulsada per la Universitat a l’hora d’assolir una millor qualitat assistencial al territori. Va explicar que els investigadors que actualment té la URV produeixen cada vegada més un impacte positiu en la xarxa mèdica del Camp de Tarragona, aportant el seu talent i excel·lència i, alhora, generant recursos i riquesa.

En l’anàlisi dels reptes de futur, el secretari de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Joan Guix, va posar l’accent en la prevenció, on cal invertir per fer més efectius els recursos assistencials. Va destacar que la salut, com a àmbit bàsic de l’estat del benestar, està molt vinculat a les condicions de vida de les persones i al seu entorn natural.

Per la seva part, Xavier Ansa, que és cap de planificació de la regió sanitària del Camp de Tarragona, va resumir els treballs d’elaboració del Pla Estratègic Sanitari del Camp de Tarragona, amb l’objectiu de construir ponts amb el Pla de Salut de Catalunya per al període 2016-2020. En aquest document es proposa com a eixos d’actuació la participació activa de tots els agents implicats, l’eficiència, la coordinació entre els proveïdors, l’equitat, per invertir més en l’atenció als que tenen menys recursos, la sostenibilitat del sistema i la millora de l’atenció a les persones.

L’acte inaugural de les III Converses al Camp de Tarragona va comptar amb la presència de Joan Josep Marca, president de la Fundació Privada Mútua Catalana, Josep Anton Ferré, rector de la URV, Roger Pla, cap dels Serveis Territorials de Salut de la Generalitat al Camp de Tarragona, i Ana Santos, tinenta d’alcalde i regidora de Polítiques d’Igualtat i Serveis a la Persona de l’Ajuntament de Tarragona. En les seves intervencions, van situar la sanitat com un dels pilars de l’estat del benestar i van destacar la seva vinculació amb el model econòmic i el de les ciutats, que van ser temes centrals de les dues edicions anteriors de les Converses al Camp de Tarragona.

Aquesta tarda es farà la segona i darrera jornada de l’edició d’enguany, que tindrà com a protagonista a Rafael Matesanz, fundador i director de l’Organització Nacional de  Trasplantaments, que pronunciarà a les 18 h una conferència sobre l’èxit del seu projecte, després de vint-i-cinc anys de gestió. L’acte de cloenda comptarà amb la participació de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*