22/10/2025
Una dieta rica en antioxidants pot prevenir el deteriorament neuromuscular
Una recerca de la URV estudia com l’envelliment afecta els mecanismes de transmissió entre neurones i músculs, alhora que posa a prova el potencial dels antioxidants en la prevenció d’aquest deteriorament

Una recerca de la URV estudia com l’envelliment afecta els mecanismes de transmissió entre neurones i músculs, alhora que posa a prova el potencial dels antioxidants en la prevenció d’aquest deteriorament
L’envelliment implica una pèrdua progressiva de força i coordinació que fa que accions quotidianes com caminar o lligar-se les sabates es puguin tornar un repte a partir de certa edat. Un dels factors clau darrere d’aquest fenomen és el deteriorament de la unió —sinapsi— neuromuscular, les connexions entre músculs i neurones que coordinen la funció motora. Amb l’edat, aquesta unió perd estabilitat i la comunicació bidireccional entre nervis i músculs es veu parcialment alterada, repercutint en la capacitat de moviment.
Davant la falta de comprensió dels mecanismes del deteriorament de les unions neuromusculars, el grup de recerca Unitat d’Histologia i Neurobiologia (UHNeurob) de la URV, en col·laboració amb el grup MoBioFood, també de la Universitat, ha analitzat de quina manera l’envelliment afecta les molècules implicades en la neurotransmissió i com prevenir-ne el deteriorament amb una dieta rica en antioxidants.
Estudiant les unions neuromusculars de rates joves i envellides, l’equip investigador va detectar diferències moleculars importants: “Una de les revelacions més significatives ha estat la capacitat de les sinapsis neuromusculars per mantenir el sistema eficient malgrat l’envelliment”, explica María Angel Lanuza, investigadora del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la URV. El que fan aquestes unions és adaptar-se a les disfuncions de l’envelliment modificant la presència de components que inhibeixen o propicien la transmissió d’informació.
No obstant això, l’anàlisi ha revelat que hi ha molècules implicades en l’alliberament d’aquests components —anomenats neurotransmissors— que es veuen afectades per l’envelliment i afecten la transmissió d’informació entre neurones i músculs. “Aquest deteriorament pot comprometre la funcionalitat de la sinapsi; per tant, les estratègies per millorar-ne el funcionament haurien de focalitzar-se en l’alliberament dels neurotransmissors”, revela Lanuza.

En aquest sentit, recerques prèvies han revelat l’estrès oxidatiu com un dels principals responsables del deteriorament associat a l’envelliment. Aquest fenomen té lloc quan s’acumulen radicals lliures, unes molècules inestables, que danyen l’estructura de les cèl·lules comprometent-ne el funcionament. Per sort, el problema té, fins a cert punt, solució: una dieta rica en antioxidants.
Per determinar-ne l’impacte en l’organisme, l’equip investigador va administrar un extracte de llavors de raïm amb un alt contingut en antioxidants a les rates envellides. Els resultats van ser prometedors: l’extracte va ajudar a mantenir l’equilibri de la senyalització que dirigeix l’alliberament dels neurotransmissors i a millorar el funcionament de les sinapsis.
“Aquests resultats donen suport al consum regular d’aliments rics en antioxidants com a part d’una estratègia innovadora, basada en la dieta, per afavorir un envelliment saludable”, afirma Lanuza. No obstant això, els autors destaquen la necessitat de seguir investigant per comprendre totalment el fenomen de l’envelliment neuromuscular, les seves implicacions i com mitigar-ne els efectes, sobretot en humans.
En aquest sentit, aprofiten per recordar que els beneficis d’una bona alimentació han d’anar sempre acompanyats d’un estil de vida actiu, que és essencial per mantenir la salut neuromuscular i general al llarg dels anys: “La dieta té un impacte profund en el funcionament del nostre organisme, sovint tan rellevant com l’exercici que fem al llarg del dia”.
Referències: Balanyà-Segura M, Polishchuk A, Just-Borràs L, Cilleros-Mañé V, Silvera C, Jami-ElHirchi M, Pinent M, Ardévol A, Tomàs M, Lanuza MA, Hurtado E, Tomàs J. Protective effects of grape seed procyanidin extract on neurotrophic and muscarinic signaling pathways in the aging neuromuscular junction. Food Funct. 2025; 16(9):3575-3590. doi: 10.1039/d5fo00286a.
Balanyà-Segura, M.; Polishchuk, A.; Just-Borràs, L.; Cilleros-Mañé, V.; Silvera, C.; Ardévol, A.; Tomàs, M.; Lanuza, M.A.; Hurtado, E.; Tomàs, J. Molecular Adaptations of BDNF/NT-4 Neurotrophic and Muscarinic Pathways in Ageing Neuromuscular Synapses. Int. J. Mol. Sci. 2024, 25, 8018. https://doi.org/10.3390/ijms25158018 .
