04/11/2021
El Consell Social de la URV atorga els premis a set projectes de recerca pel seu impacte social
En aquesta edició 2021 han estat set iniciatives les guardonades en el Premi Impacte Social de la Recerca. D’aquestes, tres poden demostrar la seva aplicabilitat, pel fet que ja són projectes culminats, i quatre estan en curs
En aquesta edició 2021 han estat set iniciatives les guardonades en el Premi Impacte Social de la Recerca. D’aquestes, tres poden demostrar la seva aplicabilitat, pel fet que ja són projectes culminats, i quatre estan en curs
Els projectes es troben distribuïts en tres grans àrees d’investigació: ciències socials i humanitats; ciències experimentals; enginyeria i arquitectura, i ciències de la salut i de la vida.
En l’àmbit de les ciències socials i humanitats, en la modalitat ex post (projectes desenvolupats), la investigadora predoctoral en formació Alba Viana i la investigadora Marta Nel·lo han estat guardonades amb el projecte “Anàlisi del paper de les polítiques territorials en la gestió dels destins turístics en l’època de les mobilitats (POLITUR)”. Amb aquesta investigació han buscat analitzar estratègies territorials associades a la gestió del turisme i han determinat mecanismes efectius per la regulació de l’activitat amb relació a l’ús turístic per millorar la prosperitat i la sostenibilitat ambiental, econòmica i social.
En aquest mateix àmbit, en la modalitat ex ante (projectes en curs), han estat premiades les investigadores Blanca Deusdad, Isabella Riccó i Marija Djurdkevic, amb el projecte titulat: “SoCaTel, la plataforma multi-stakeholder de cocreació per un accés millor a serveis d’atenció de llarga durada”. Aquest projecte respon a l’increment de l’ús de les plataformes digitals per accedir i crear serveis públics, reduir els costos transaccionals, eliminar les barreres administratives, etc. L’impacte abasta tres àrees que incideixen en la societat: la social, econòmica i acadèmica.
En l’àrea de les ciències experimentals, enginyeria i arquitectura, com a projecte acabat, ha estat premiat “Dispositius biosensors basats en materials porosos nanoestructurats” dels investigadors Lluís Marsal, Josep Ferré, Josep Pallarés i la investigadora Pilar Formentín. Aquesta recerca ha permès estudiar biosensors per a la detecció de substàncies d’interès per la salut i pel medi ambient. Els biosensors tenen, entre molts altres beneficis, l’objectiu de detectar precoçment les malalties i monitorar l’evolució d’algunes.
De la mateixa àrea, com a projecte ex ante, s’ha reconegut el projecte: “Una estratègia basada en ciència de dades per a l’educació inclusiva del nen prematur”, de la investigadora Maria Vinaixa i l’investigador Eudald Correig. Aquesta investigació té com objectiu estudiar i quantificar l’impacte en les dificultats d’aprenentatge dels nens prematurs durant l’etapa obligatòria en el marc dels sistemes educatiu, sanitari i social de Catalunya.
En l’àmbit de les ciències de la salut, com a projecte finalitzat, ha estat guardonat “Eina web d’ajuda a la presa de decisions en anticoncepció”, de la investigadora Maria Inmaculada de Molina. En aquest projecte s’ha elaborat aquesta eina web i s’espera que disminueixin les interrupcions voluntàries de l’embaràs en les usuàries i la incidència de les infeccions de transmissió sexual a partir de la inclusió de mètodes més segurs i en la informació i corresponsabilitat per part de la ciutadania.
I també de ciències de la salut, com a modalitat ex ante, s’han endut el premi dos projectes:
“Un model basat en Aprenentatge Automàtic per a la predicció de l’èxit d’una extubació en pacients crítics” proposat per Alexandre Fabregat, Josep Anton Ferré, Anton Vernet, Maria A. Bodí, Josep Gómez, Mònica Magret i Alejandro Rodríguez. L’objectiu d’aquesta recerca permet predir el resultat d’un procediment de retirada de suport respiratori en pacients crítics amb ventilació mecànica invasiva. A més, l’equip responsable el formen metges intensivistes de l’Hospital Joan XXIII i científics de dades del Departament d’Enginyeria Mecànica.
I també s’ha endut el premi el projecte titulat “Biomarcadors pronòstics precoços circulants i salivals de Covid-19 en pacients obesos i/o amb síndrome metabòlica infectats per SARS-CoV-2”, de les investigadores Maria Teresa Auguet, Carmen Aguilar, Jessica Binetti i Laia Bertran. En aquesta recerca es pretén avaluar nous models predictius en saliva i sang per trobar dianes terapèutiques per prevenir evolucions no desitjades en pacients obesos i/o amb síndrome metabòlica amb Covid-19.