17/11/2016
El Consell Social de la URV premiarà l’impacte social de la recerca dels grups de la Universitat
Coincidint amb la Setmana de la Ciència, el Consell Social de la URV ha convocat la primera edició del Premi a l'Impacte Social de la Recerca la finalitat del qual és reconèixer i identificar les millors experiències de l’impacte, o del potencial impacte social de la recerca que es realitza a la URV
Coincidint amb la Setmana de la Ciència, el Consell Social de la URV ha convocat la primera edició del Premi a l'Impacte Social de la Recerca la finalitat del qual és reconèixer i identificar les millors experiències de l’impacte, o del potencial impacte social de la recerca que es realitza a la URV
L’impacte social de la recerca s’entén com l’efecte, el canvi o el benefici que es pot demostrar, en l’economia, la societat, la cultura o les polítiques o serveis públics, salut, medi ambient o qualitat de vida, més enllà de l’àmbit acadèmic. I s’ha convertit en una prioritat per poder fer front de manera efectiva als reptes socials, econòmics, mediambientals, polítics i culturals, sobretot en una època d’escassetat de recursos públics, dels quals també s’ha de maximitzar el valor que aporten a la societat.
El Consell Social de la URV vol impulsar i fer visible l’impacte social de la recerca que es fa a la Universitat com un element clau de la seva estratègia científica i de compromís social, amb el seu entorn i amb els desafiaments globals, i és per això que convoca la primera edició dels premis a l’impacte social de la recerca. La finalitat és identificar i reconèixer les millors experiències en la definició, anàlisi i aportació d’evidències de l’impacte, o potencial impacte social de la recerca realitzada a la URV, i avançar cap una cultura que integri l’impacte social en les diferents etapes del procés científic.
El premi es convoca en dues modalitats. La primera destinada a projectes sobre l’impacte social de la recerca ex ante, és a dir, per a línies de recerca iniciades recentment, fins a tres anys de trajectòria, o línies noves que es volen iniciar i a projectes de recerca que s’han presentat recentment o que es volen presentar properament a convocatòries competitives de recerca. En aquest cas es tracta de projectes no finalitzats que han de poder definir quin és l’impacte esperat. L’altra modalitat és per a l’impacte social de la recerca ex post, per a línies de recerca que tenen més de tres anys de trajectòria. Són projectes de recerca finalitzats, o en fase avançada de desenvolupament, que s’han realitzat en el marc de programes competitius de recerca que puguin evidenciar el seu impacte. Les dues modalitats del premi es donaran en cadascun dels tres àmbits següents: ciències socials i humanitats; ciències experimentals, enginyeria i arquitectura; i ciències de la salut i de la vida.
Poden participar en aquesta convocatòria els grups de recerca del mapa de grups de la URV i els centres de recerca propis de la URV i es podran atorgar fins a sis premis de 4.000 euros, fins a una dotació total de 24.000 euros , distribuïts entre les dues modalitats i de manera que cadascun dels tres àmbits rebi com a mínim un premi, si no és que queda desert perquè no s’assoleixen els mínims establerts. Les expressions d’interès per a prendre part de la convocatòria es podran fer fins al 31 de gener de 2017 i la presentació de les propostes fins al 30 d’abril.
Més notícies de: Centre d'Estudis Hispànics, impacte social de la recerca, premi