15/09/2021
El CRAI de la URV acull l’exposició #FotoRecercaURV2021
La mostra de fotografia científica a les xarxes socials ha iniciat un itineratge pels set CRAI de campus fins al febrer
La mostra de fotografia científica a les xarxes socials ha iniciat un itineratge pels set CRAI de campus fins al febrer
L’exposició sobre fotografia científica a les xarxes socials és una selecció de les imatges que es van presentar al concurs #FotoRecercaURV2021, impulsat per la Unitat de Cultura Científica i la Innovació de la URV, ComCiència, i que té per objectiu mostrar la recerca que es fa a la URV en tres categories diferents: general, microscòpica i aquella relacionada amb la covid19.
Del 14 de setembre de 2021 al febrer de 2022, la mostra recorrerà els set CRAI de campus de la URV. Ha iniciat el recorregut al CRAI campus Catalunya de Tarragona, del 14 al 25 setembre, i la itinerància per la resta de CRAI es podrà seguir a través de l’agenda del CRAI.
L’exposició es composa de 23 imatges que mostren la recerca i les activitats de divulgació científica de la URV. Per concursar-hi els i les participants havien de publicar a Twitter o Instagram fotografies amb l’etiqueta #FotoRecercaURV2021 que fessin referència a qualsevol disciplina científica i tècnica, tant relacionada amb les activitats d’investigació i innovació com amb la divulgació científica i les aplicacions tecnològiques.
Les imatges de la categoria general mostren objectes que tenen una dimensió real major a 1 mm. A l’exposició es pot veure la fotografia guanyadora d’aquesta categoria, feta per l’estudiant de tercer curs de Comunicació Audiovisual Xavier Milà, en la qual es pot veure un membre de l’equip URV Voltage Racing durant la seva participació en la construcció d’una moto elèctrica des de 0.
En les fotografies de la categoria micro es poden veure objectes d’una dimensió real, menor o igual a 1 mil·límetre i d’altres d’obtingudes mitjançant un instrument de micrografia (òptica o electrònica) o tècniques de difracció. A l’exposició també hi ha la imatge guanyadora per aquesta categoria, realitzada per l’investigador del Departament de Química Física i Inorgànica i vicedegà de la Facultat de Química, Joan Josep Carvajal. A la fotografia, obtinguda amb un microscopi electrònic, s’observen microcolumnes de nitrur de gal.li sobre una gota de gal.li amb la superfície oxidada.
Enguany, el concurs va afegir una modalitat excepcional per a les imatges relacionades amb la recerca feta en temps de covid. La investigadora Laura Cid és autora de la imatge guanyadora en aquesta categoria, que va fer durant les pràctiques del Màster en Genètica Física i Química Forense de la URV i que mostra com la investigació s’ha hagut d’adaptar a unes condicions diferents amb motiu de la pandèmia. A la imatge es veu una científica treballant, separada de la resta del centre de recerca, en un laboratori de bioseguretat 2 per manipular el virus del SARS-CoV-2 inactivat mitjançant llum UV.
L’exposició #FotoRecercaURV2021 ha rebut el cofinançament de la Diputació de Tarragona i la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Ciencia e Innovación.