24/02/2016
El projecte EYTO aconsegueix fer augmentar el consum de fruita i l’activitat física entre els adolescents
Es tracta d’un projecte impulsat per joves i per a joves en el qual han participat 170 adolescents de 3r i 4t d’ESO de Reus. Amb “Som la pera”, com s’ha conegut la intervenció d’aquest projecte, s’ha aconseguit fer incrementar el consum de fruita —principalment en les nenes— i augmentar l’activitat física extraescolar, sobretot dels nens. Aquest dimarts, 23 de febrer, s’han fet públics els resultats i s’ha presentat un nou projecte, l’EYTO-Kids
![](https://diaridigital.urv.cat/wp-content/uploads/2016/02/peraxefmercat.jpg)
Es tracta d’un projecte impulsat per joves i per a joves en el qual han participat 170 adolescents de 3r i 4t d’ESO de Reus. Amb “Som la pera”, com s’ha conegut la intervenció d’aquest projecte, s’ha aconseguit fer incrementar el consum de fruita —principalment en les nenes— i augmentar l’activitat física extraescolar, sobretot dels nens. Aquest dimarts, 23 de febrer, s’han fet públics els resultats i s’ha presentat un nou projecte, l’EYTO-Kids
Dos cursos després de l’inici del projecte EYTO (European Youth Tackling Obesity), que ha impulsat la campanya “Som la pera”, aquest dimarts, 23 de febrer s’han donat a conèixer els resultats d’aquest projecte que promou l’alimentació saludable i l’activitat física entre els adolescents europeus. Cinc alumnes dels instituts Gaudí i Gabriel Ferrater de Reus han liderat la campanya a l’Estat espanyol, en la qual han elaborat activitats i tallers saludables relacionats amb l’alimentació i l’activitat física per treballar amb els seus companys i compartir a les xarxes socials.
![Els alumnes promotors dels instituts participants, durant la presentació del projecte EYTO, , que ja ha finalitzat.](http://diaridigital.urv.cat/wp-content/uploads/2016/02/DSCF4842-1024x683.jpg)
La iniciativa “Som la pera” ha aconseguit resultats satisfactoris segons els seus impulsors, ja que després de dos cursos acadèmics, el percentatge d’adolescents en el grup d’intervenció (IES Gaudí i IES Gabriel Ferrater) que consumeix més d’una porció de fruita al dia ha augmentat en un 11,6% en comparació del grup control (IES Vilaseca, IES Josep Tapiró i IES Roseta Mauri). Això significa que, després de la campanya, un 38,5% dels adolescents consumeixen més d’una porció de fruita al dia en comparació del 26,6% d’adolescents del grup control, és a dir, els qui no han participat en el programa.
Analitzant els resultats per gènere, pel que fa a les noies, en aquest grup es va augmentar el consum d’una fruita més al dia en un 13,9%. Concretament, a hores d’ara el 43,1% de les noies del grup d’intervenció arriba a la quantitat recomanada a escala internacional sobre el consum diari de tres peces de fruita al dia. A més a més, el 35,4% dels adolescents que van participar en el projecte manté o augmenta el seu rendiment de més de sis hores a la setmana d’activitat física, en comparació del 18,6% del grup control. Analitzant els resultats per gènere, el 59,9% dels nois que van participar en les activitats —en comparació del 25,5% dels que no les van rebre—, arriben a les recomanacions internacionals de l’Organització Mundial de la Salut per a la pràctica de l’activitat física, que són 60 minuts d’activitat física al dia.
El projecte EYTO, concretament la campanya “Som la pera”, l’han liderat cinc estudiants dels instituts Gaudí i Gabriel Ferrater de Reus: Andrea Canals, Nerea Carrión, Èlia Pujades, Adrià Roig i Cassandra Rodríguez. En aquesta intervenció feta per joves i per a joves, els mateixos adolescents han dissenyat deu reptes en forma d’activitats per als seus companys i les han implementat als instituts durant els cursos escolars 2013-14 i 2014-15. Alguns exemples són: activitats sobre les begudes ensucrades, una gimcana saludable, una activitat sobre balanç energètic i el concurs PeraXef, entre d’altres.
EYTO és un projecte del Programa de salut de la Direcció General de Sanitat i Consumidors de la Unió Europea (DG-SANCO). A Catalunya, EYTO i la campanya “Som la pera” els lideren el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS) i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la URV i hi han participat l’Hospital Universitari Sant Joan i de la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació. n’han format part joves de quatre estats membres de la UE: Espanya, el Regne Unit, Portugal i la República Txeca.
EYTO-Kids, promoure estils saludables a primària
Coincidint amb la presentació dels resultats del projecte EYTO, s’ha donat a conèixer el nou projecte EYTO-Kids, que ha rebut un dels premis de l’Obra Social “la Caixa”, en la convocatòria “Acció social i interculturalitat”. L’objectiu és impulsar estils saludables de vida i se centra, també, a augmentar el consum de fruita i verdura i l’activitat física en adolescents i en escolars. En aquest cas, però, la implementació de l’EYTO-Kids es farà als instituts públics d’educació secundària i a les escoles públiques d’educació primària de Reus. Començarà aquest febrer i tindrà una durada de deu mesos. Hi participaran uns 120 adolescents que dissenyaran activitats de promoció de la salut per a més de 350 escolars d’educació primària de Reus. Els centres educatius que intervindran en el projecte EYTO-Kids són: Els Ganxets, Montsant, Pompeu Fabra, Prat de la Riba, Rosa Sensat, Eduard Toda, Rubió i Ors, Pi del Burgar, Mowgli, Misericòrdia, Cèlia Artiga, Joan Rebull, Ciutat de Reus, Sant Bernat Calbó, Dr. Alberich i Casas i General Prim, i els instituts d’educació secundària Domènech i Montaner, Salvador Vilaseca, Roseta Mauri, Pi del Burgar, Gabriel Ferrater, Gaudí i Baix Camp. També en formen part la URV, l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus i el Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS).
En aquestes iniciatives, la funció dels professionals de promoció de la salut és acompanyar el lideratge dels estudiants en els projectes de promoció d’estils saludables de vida i reforçar la seva formació en aquesta matèria. La singularitat és que els adolescents s’impliquen en activitats de promoció d’estils de vida saludables i involucren els seus companys d’institut o els altres escolars.
![Balanç_EYTO_16](http://diaridigital.urv.cat/wp-content/uploads/2016/02/DSCF4942-1024x683.jpg)
L’acte d’aquest dimarts l’han presidit el degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, Antoni Castro; el secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; l’alcalde de Reus, Carles Pellicer; el rector de la URV, Josep Anton Ferré, i hi han intervingut la doctora Rosà Solà , professora del Departament de Medicina i Cirurgia, i els cinc alumnes promotors, que han presentat el projecte.
Més notícies de: EYTO, nutrició, Rosa Solà, Som la pera