04/07/2024

Els investigadors de la URV Àlex Arenas i Sergio Gómez reben el premi “Test of Time” del Web Science Trust

El guardó reconeix la seva contribució a l’anàlisi de xarxes socials multicapa aplicables a situacions reals

Els investigadors guardonats, Àlex Arenas i Sergio Gómez.

Els investigadors del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV Àlex Arenas i Sergio Gómez han estat guardonats amb el premi “Test of Time”, que atorga el Web Science Trust (WST) per la seva “contribució excepcional en l’anàlisi de xarxes socials multicapa”. Aquest reconeixement es va anunciar durant la cerimònia d’obertura de la 16a Conferència de Web Science de l’ACM, celebrada recentment a Stuttgart, Alemanya.

El treball premiat, titulat “Centrality rankings in multiplex networks”, també compta amb la participació d’Albert Solé Ribalta (UOC) i Manlio De Domenico (Universitat de Padova). Aquesta investigació va ser presentada per primera vegada a la Conferència de Web Science de l’ACM de 2014 a Indiana, EUA, i ha estat seleccionada pel Comitè del Premi “Test of Time” del WST, presidit per Oshani Seneviratne.

El president de la conferència d’enguany, Steffen Staab, va destacar la importància del treball: “Aquest article pioner va fer que l’anàlisi de xarxes socials fos aplicable a les situacions reals en què els individus no només estan implicats en una, sinó en una multiplicitat de xarxes socials, ja siguin de treball, amistat o altres relacions”.

El Comitè del Premi va valorar la contribució teòrica central del treball, que ha avançat significativament la comprensió de la centralitat en contextos multicapa, especialment dins del gran volum de dades de les xarxes socials. “La metodologia aborda el repte de quantificar la influència a través de múltiples capes de xarxa, un aspecte fonamental de la ciència web que impacta dinàmiques d’alta granularitat, com la difusió d’opinions i els canvis socials,” va comentar Oshani Seneviratne.

Noshir Contractor, director executiu del Web Science Trust, qui va anunciar els guanyadors del premi durant la cerimònia d’obertura, va afirmar: “El Web Science Trust està encantat d’honorar aquest article que va destacar des del principi les complexitats inherents de les interaccions multicapa i, amb això, la necessitat de continuar desenvolupant nous enfocaments i tècniques per abordar aquestes complexitats.”

“Estem orgullosos de dir que la línia de treball iniciada aquí no només ha expandit l’abast de l’anàlisi de xarxes per reflectir millor les complexitats del món real, sinó que també ha introduït eines que ara són crucials en camps com l’economia, la biologia, les ciències urbanes i socials”, van comentar els guardonats en agraïment a aquest reconeixement.

Print Friendly, PDF & Email

Comenta

*