05/10/2020
Es completa la primera temporada de la sèrie de vídeos divulgatius #URVGoals
Les càpsules mostren les línies de recerca de la URV que donen resposta als objectius de desenvolupament sostenible i es complementen amb una nova entrega de la sèrie Ciència en 1 minut
Les càpsules mostren les línies de recerca de la URV que donen resposta als objectius de desenvolupament sostenible i es complementen amb una nova entrega de la sèrie Ciència en 1 minut
La sèrie de vídeos divulgatius #URVGoals ha completat la primera temporada amb 10 vídeos que mostren la recerca que es fa a la Universitat Rovira i Virgili i que dona resposta als objectius de desenvolupament sostenible marcats per Nacions Unides per al 2030. El projecte, impulsat per la Unitat de Cultura Científica de la Universitat, ComCiència, es complementa amb una nova entrega de la sèrie Ciència en 1 minut, càpsules de vídeos que expliquen un concepte científic amb il·lustracions animades i que s’editen en català, espanyol i anglès.
Les Nacions Unides s’han fixat un total de 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per al 2030 sobre els quals la recerca que es fa a la URV hi té molt a dir. Per donar-la a conèixer s’ha creat el projecte #URVGoals, una sèrie de vídeos de curta durada, pensats especialment per ser difosos a través de les xarxes socials, en què cada capítol es centra en un ODS i en el qual s’explica la recerca en què treballen investigadores i investigadors de la Universitat per contribuir assolir aquest objectiu.
La lluita contra el canvi climàtic, la reducció de les desigualtats, la producció i consum responsables, l’objectiu d’eradicar la gana al món o la conservació i ús sostenible dels mars, oceans i els recursos marins són alguns dels reptes que les Nacions Unides plantegen i en els que la URV hi fa recerca. En els vídeos #URVGoals es contextualitza la problemàtica i una investigadora o investigador de la Universitat explica en què consisteix la recerca que s’està fent a la Universitat, però també amb la perspectiva global de participar en la construcció d’un món millor. Els vídeos estan subtitulats en català i espanyol per a que puguin ser consumits a les xarxes socials sense necessitat d’activar l’àudio.
En aquesta primera temporada s’han fet deu vídeos que donen resposta a onze ODS, i la intenció és continuar l’any que ve amb els objectius restants. Hi participen els investigadors Antonio Paolo Russo, del Departament de Geografia; Blanca Deusdad, del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social; Gerard Aragonès, del Departament de Bioquímica i Biotecnologia; Sílvia de Lamo, del Departament d’Enginyeria Química; Manola Brunet, del Centre de Canvi Climàtic (C3); Mercè Gisbert, del Departament de Pedagogía; Ana Fernández, del Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques; Ángel Belzunegui, director de la Cátedra d’Inclusió Social; Roberta Carafa, investigadora del programa Tecniospring del Departament d’Enginyeria Química i Susana Borràs, membre del Centre d’Estudios de Dret Ambiental.
Aquesta iniciativa es complementa amb la sèrie de vídeos de divulgació científica Ciència en 1’, il·lustracions animades que expliquen en català, espanyol i anglès algun concepte científic que, en aquest cas, van relacionats amb els vídeos de la sèrie #URVGoals.
Aquests dos projectes han estat cofinançats per la Diputació de Tarragona i per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), del Ministerio de Ciencia e Innovación.
Més notícies de: Centre en Canvi Climàtic (C3), Objectius de Desenvolupament Sostenible